Литва припинила імпорт електроенергії з Білорусі через запуск Острівецької АЕС
TUT.by

3 листопада біля білоруського міста Острівця запрацював перший енергоблок Білоруської АЕС. Через це Литва припинила купувати електроенергію в Білорусі. Вільнюс заявив, що електроенергію з небезпечних АЕС третіх країн не можна поставляти у Євросоюз.

Про це повідомляє Delfi, посилаючись на литовського оператора Litgrid.

«У центрі управління системами компанії Litgrid 3 листопада, о 11:06 год. були зафіксовані дані, що показали, що БілАЕС виробляє електроенергію, тому з 11:38 год. була встановлена ​​нульова прохідність для комерційного потоку електроенергії з Білорусі», — йдеться у повідомленні компанії.

Литва ухвалила таке рішення в рамках «антиострівецького закону». Закон забороняє імпорт електроенергії з атомних електростанцій, які вважає небезпечними.

Імпорт електроенергії з Білорусі в першому півріччі 2020 року склав близько 5% від усієї електроенергії, імпортованої за той самий період, пишуть аналітики Litgrid. 

Видання передає, що частина електроенергії імпортується в Литву з Швеції. У першому півріччі імпорт досяг 45%.

Передісторія

У 2008 році президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив про плани  будівництва АЕС. Напередодні Мінськ отримав на цей проєкт позику в $10 млрд від Росії.

12 квітня 2020 року у Білорусі анонсували запуск Острівецької АЕС у липні. Атомна електростанція знаходиться у Гродненській області за 40 км від Вільнюса — столиці Литви.

Влада Литви внесла БілАЕС до «чорного списку». Влада країни розробила маршрути евакуації населення в разі аварійних ситуацій на електростанції.

У Литві єдину атомну електростанцію закрили 10 років тому.

Російська корпорація «Атомстройекспорт» — генеральний підрядник будівництва Білоруської АЕС.

Довідка

У 2025 році електроенергетичні системи Литви, Латвії та Естонії фізично відокремлять від Білорусі та Росії. Це станеться у рамках реалізації синхронізації з мережами континентальної Європи.

У жовтні 2020 року Єврокомісія виділила €720 млн на другий етап синхронізації країн Балтії з мережами континентальної Європи.

Chas News повідомляв, що з 2021 року Литва не постачатиме Білорусі резерв елктроенергії, передбачений за угодою з країнами енергокільця БРЕЛЛ (Білорусь-Росія-Естонія-Литва-Латвія).

Раніше ми писали, що корейський інститут усуватиме радіоактивне забруднення на Чорнобильській АЕС.

Японія зіллє радіоактивну воду з АЕС «Фукусіма-1» в море