Члени Палати представників США виявили «серйозні непрямі докази» лабораторного походження COVID-19
The Bangkok Post

Члени Республіканської партії з комітету з розвідки Палати представників США кажуть, що є «переконливі непрямі докази» того, що спалах COVID-19 міг відбутися через витік із Уханьского інституту вірусології.

Про це з посиланням на доповідь конгресменів за 19 травня повідомляє Fox News.

«Серйозні побічні докази викликають серйозні побоювання, що спалах COVID-19 міг викликати витік з Уханьского інституту вірусології», — йдеться в повідомленні.

Як пишуть республіканці, американські дипломати ще в 2017 році повідомляли, що лабораторія в Ухані займається небезпечними дослідженнями коронавірусів без дотримання необхідних протоколів безпеки. Крім того, восени 2019 року, за інформацією членів комітету, кілька співробітників лабораторії хворіли і мали симптоми, схожі на наслідки COVID-19. Також автори згадують про причетність китайських військових до інституту в Ухані.

На думку республіканців, непрямих доказів природного походження вірусу, навпаки, мало. Так, китайська влада досі точно не назвала вид тварин, від якого вірус почав передаватися людині.

Члени комітету закликали уряд США більше тиснути на Китай, аби Пекін дозволив провести повне дослідження виникнення пандемії й перевірити вірогідність його штучного походження.

Місія ВООЗ в Ухані і її критика

В середині січня 2021 року команда з 13 експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) прибула до китайського міста Ухань, щоб провести власне розслідування про джерело інфекції.

Місія працювала за трьома напрямами: розслідувала зв’язок між поширенням вірусу й тваринним середовищем, вивчала характер поширення вірусу в Ухані і аналізувала проби довкілля.

Основне запитання, відповідь на яке шукає ВООЗ — чи мало захворювання COVID-19 більш ранню історію, ніж спалах в Ухані, і чи поширювався вірус до грудня 2019 року.

Переговори між ВООЗ і владою Китаю тривали довгі місяці. Після двотижневої ізоляції експерти працювали в «полі»: опитали китайських колег із дослідних інститутів, співробітників уханьских госпіталів і працівників ринку тварин і морепродуктів Хуанань, який, імовірно, може бути джерелом COVID-19.

9 лютого співробітники ВООЗ провели з китайськими дослідниками спільну пресконференцію за підсумками чотиритижневої місії. Вчені дійшли висновку, що Ухань міг бути не першим містом, де коронавірус SARS-CoV-2 передався людям, а популяція тварин, що стала джерелом вірусу, досі не визначена.

Однак пізніше, після повернення з Уханю, керівник експертної групи ВООЗ Петер Бен Ембарек дав нові коментарі щодо експедиції, які контрастують з його заявами на пресконференції.

Зокрема, він розповів, що вчені виявили ознаки того, що спалах COVID-19 в 2019 році був набагато більшим, ніж вважалося раніше.

Ембарек також заявляв, що команда Всесвітньої організації охорони здоров’я сподівається повернутися до Уханя й продовжити розслідування причин виникнення спалаху коронавірусу. Він не назвав конкретних дат. Під час наступної поїздки дослідники сподіваються отримати доступ до банку донорської крові в Ухані.

Світова наукова спільнота скептично поставилася до інформації, озвученої під час пресконференції за підсумками поїздки ВООЗ до КНР.

Як ми писали раніше, влада Китаю відмовилися надати ВООЗ дані про перших хворих на COVID-19 в Ухані.

У поширенні COVID винна торгівля продуктами дикої природи в Китаї — джерела у ВООЗ