Держдума ухвалила закон, який дозволяє колишнім президентам Росії вчиняти кримінальні злочини

Депутати Держдуми ухвалили в третьому читанні закон про гарантії недоторканності колишнього президента Росії, який приведе федеральне законодавство у «відповідність» до останньої редакції Конституції РФ.

Закон фактично дозволяє експрезидентам після відставки здійснювати багато кримінальних злочинів й адміністративних правопорушень. Крім того, закон ускладнює процедуру позбавлення колишнього президента недоторканності.

Законопроект про гарантії недоторканності колишнього президента РФ. внесли на розгляд парламенту сенатор Андрій Клішас і депутат Держдуми Павло Крашенінніков.

Автори документа запропонували внести поправки до закону «Про гарантії президенту РФ, який припинив виконання своїх повноважень, і членам його сім'ї». Парламентарії запропонували викласти 3 статтю закону в такій редакції:

«Президент Російської Федерації, що припинив виконання своїх повноважень, має недоторканність. Він не може бути притягнутий до кримінальної або адміністративної відповідальності, а також затриманий, заарештований, підданий обшуку, допиту або особистому огляду».

Іншими словами, після відставки президент зможе порушувати Кримінальний кодекс і Кодекс про адміністративні правопорушення без ризику переслідування з боку правоохоронців.

У попередній редакції закону йшлося про те, що колишнього президента РФ не можна притягнути до відповідальності «за діяння, вчинені ним у період виконання повноважень президента».

Сенатор Клішас заявив журналістам, що запропоновані поправки прибирають із закону строки вчинення протиправних діянь, а також збільшують строк дії недоторканності колишнього президента.

Автори законопроекту також запропонували ускладнити порядок позбавлення колишнього президента недоторканності.

До того закон дозволяв позбавити колишнього президента недоторканності після того, як Слідчий комітет порушив кримінальну справу «за фактом вчинення ним тяжкого злочину», Держдума дала свою згоду на те, щоб позбавити його недоторканності, а Рада Федерації прийняла відповідне рішення.

У новій версії закону прописали наступний порядок: Рада Федерації може позбавити колишнього президента недоторканності, тільки якщо Держдума (а не СК) звинуватила його в державній зраді або скоєння іншого тяжкого злочину, Верховний суд підтвердив, що в його діях є ознаки злочину, а Конституційний Суд зробив висновок, що встановлений порядок висунення звинувачення дотриманий.

Законопроект «розвиває» поправки до Конституції РФ, прийняті після загальноросійського голосування. У новій версії Конституції, в 92 і 93 статтях, вже прописані відповідні зміни.

Раніше в жовтні президент Росії Володимир Путін вніс на розгляд Держдуми законопроект, що дозволяє колишнім президентам довічно обіймати посаду сенатора.

 Це також обумовлено в оновленій версії Конституції.

За підсумками загальноросійського голосування до Конституції Росії внесли поправку про «обнуління» президентських Строків Володимиру Путіну і Дмитру Медведєву, що дозволяє їм знову балотуватися на пост глави держави.

США збережуть санкції проти РФ при новому президенті — сенатор