Держсекретар США Блінкен попередив Росію про наслідки у разі агресії
Getty Images

Вашингтон стурбований ситуацією на кордоні України і Росії. Американська влада нині обговорює загострення із союзниками і партнерами з числа європейських держав. Про це заявив в неділю держсекретар США Ентоні Блінкен в інтерв’ю телеканалу NBC.

«Повинен сказати, що я серйозно стурбований діями Росії на кордоні з Україною», — зазначив він. За словами Блінкена, «на цих кордонах зосереджено більше російських сил, ніж будь-коли з 2014 року. Ось чому ми підтримуємо дуже тісні контакти і координацію з нашими союзниками і партнерами в Європі. Усі поділяють цю стурбованість», — сказав керівник зовнішньополітичного відомства США.

Блінкен сказав: «Президент Байден чітко висловився про це. Якщо Росія буде діяти нерозважливо, агресивно, будуть наслідки».

Блінкен зазначив у зв’язку з цим, що адміністрація 44-го президента США Барака Обами раніше «робила серйозні зусилля в сфері міжнародних відносин, щоб змусити Росію заплатити і ввести проти неї санкції» після окупації Криму і агресії Москви на Донбасі. Держсекретар повідомив, що це «утримало Росію від подальших дій».

Контекст

Як раніше заявив прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков, переміщення російських військ по території Росії не повинно турбувати інші держави, оскільки нібито ніяк не загрожує їм. Він підкреслив, що війна на Донбасі нібито є «внутрішньоукраїнським конфліктом», в якому російські війська ніколи не брали участь — повторивши твердження російської пропаганди.

30 березня головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак під час виступу у Верховній Раді України сказав, що Росія здійснює поступове нарощування військ поблизу державного кордону України — на Півночі, на Сході і на Півдні. Всього Міноборони очікує додаткове зосередження до 25 батальйонних тактичних груп, в сукупності з наявними розгорнутими силами і засобами поблизу державного кордону з Україною. Росія створює загрозу для військової безпеки нашої держави.

Прессекретар Путіна заявив, що в Україні «ось-ось може поновитися війна»