Доступні кредити та виплати українцям. Кабмін компенсує бізнесу збитки під час карантину вихідного дня — міністр
УНІАН

У Кабміні обіцяють виплати працівникам, які залишилися без заробітку на вихідних. Проте вони мають бути офіційно працевлаштовані. Уряд планує підтримати й бізнес.

Про це міністр Кабміну Олег Немчінов розповів в ефірі телеканалу «Дім».

Чиновник каже, що Кабмін звернувся до Торгово-промислової палати, щоб карантин вихідного дня визнали форс-мажором. Таким чином люди, які здають в оренду приміщення або беруть, могли скористатися цим правом для компенсації.

«Друге питання — це виплати людям, які офіційно працюють і через карантин вихідного дня будуть позбавлені роботи в суботу та неділю. Це доплати, які проводилися підприємцям, зокрема і під час першого локдауну. Люди повинні бути офіційно оформлені, за них повинні отримувати компенсацію їхні роботодавці, які їм виплачують гроші», — підкреслив міністр.

Держслужбовець каже, що отримати компенсацію хочуть і люди, які працюють неофіційно. Однак правила повинні бути для всіх однакові, наголосив Немчінов.

За його словами, Кабмін внесе зміни до програми доступного кредитування «5-7-9». Завдяки цьому підприємці зможуть переоформити кредит або отримати безвідсоткові «канікули».

Карантин вихідного дня не зупинить COVID-19 в Україні, вважають експерти Київської школи економіки

Чиновник сподівається, що карантин не доведеться продовжувати. Проте він говорить, що уряд може запровадити повний локдаун, якщо епідеміологічна ситуація в Україні не покращиться.

«Буде окрема комунікація з міськими головами, особливо з тими, хто йде на другий тур виборів, щоб робити політику не на акціях протесту проти карантину вихідного дня, а демонструвати своїм виборцям приміщення в лікарнях», — підсумував Немчінов.

Передісторія

11 листопада Кабмін запровадив в Україні карантин вихідного дня. Він діятиме з опівночі суботи до опівночі понеділка. У вихідні працюватимуть фінансові установи, пошта, медичні заклади та заклади з ветпрактикою, автозаправки без зон харчування.

Через таке нововведення в більшості міст України люди протестували проти введення карантину вихідного дня. За інформацією РБК-Україна, акції пройшли в Харкові, Львові, Черкасах, Луцьку, Житомирі, Тернополі, Маріуполі, Рівному, Івано-Франківську, Чернівцях, Миколаєві, Полтаві, Кривому Розі, Запоріжжі, Вінниці, Херсоні та Одесі. Протести організувала Всеукраїнська ресторанна асоціація. 

Раніше міський голова Львова Андрій Садовий заявив, що Львів не запроваджуватиме карантин вихідного дня.

Chas News повідомляв, що «Епіцентр» дотримуватиметься карантину вихідного дня. Раніше у компанії запевняли, що у торговельній мережі запроваджується 72-годинна п'ятниця.

Радник голови Офісу президента подав у відставку через «карантин вихідного дня»