Джонсон за, а рибалки проти! Депутати британського парламенту затягують із ратифікацією торгової угоди з Євросоюзом

Представники Європейського союзу підписали укладену торговельну угоду між Великою Британією і ЄС після Brexit. Підписання угоди транслювалося у прямому ефірі.

З боку ЄС підписи на документі поставили президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн і голова Європейської ради Шарль Мішель.

24 грудня Велика Британія домовилася про торговельну угоду в рамках Brexit з Європейським Союзом, всього за сім днів до виходу з блоку.

Британський уряд заявив, що все, що «було обіцяно британцям на референдумі 2016 року і під час загальних виборів, реалізовано у цій угоді».

Документ на 1246 сторінках, що включає близько 800 сторінок додатків і виносок, з 25 грудня перебував на вивченні країнами ЄС.

Британські депутати не поспішають розглядати законопроєкт за один день

Законопроєкт про майбутні відносини з ЄС повинен стати законом до закінчення перехідного періоду після Brexit 31 грудня ввечері. Між тим брак часу для обговорень депутати парламенту назвали «фарсом».

Уряд опублікував у вівторок законопроєкт на 80 сторінок і дав депутатам менше 24 годин, щоб вивчити його. Двопалатний парламент скликали на день 30 грудня для затвердження угоди.

Законопроєкт після Палати громад повинна затвердити Палата лордів. Потім він отримає королівську згоду — або пізно ввечері в середу, або рано вранці в четвер.

Угода Великобританії з Брюсселем про торгівлю після Brexit є «історичною резолюцією», яка робить країну «дружнім сусідом» із ЄС, заявив Борис Джонсон депутатам у середу, напередодні їхнього голосування за угоду.

Очікується, що угода пройде через процес затвердження парламентом усього за день за підтримки лейбористів. У вівторок «Європейська дослідницька група» (ERG) консервативних депутатів, яка підтримує Brexit, заявила, що підтримає її.

У своєму виступі перед парламентом Джонсон привітав угоду, підписану напередодні Різдва. Він сказав, що документ показує, «як Великобританія може бути одночасно європейською і суверенною».

Є й ворожа реакцію на угоду — її висловлюють лідери рибної галузі та власники човнів. Британські рибалки гніваються щодо обсягу прав риболовлі на човнах для ЄС у водах Великобританії. Згідно з умовами угоди, 25% прав риболовлі ЄС у водах Великобританії будуть передані риболовному флоту Великобританії протягом п’яти з половиною років перехідного періоду.

Між тим юридичний консультативний комітет ERG заявив, що вона «зберігає суверенітет Великобританії». Вердикт так званої «зоряної палати» групи, який проаналізував набрану дрібним шрифтом торгову угоду на 1246 сторінок, є стимулом для Джонсона.

Лідер лейбористських партій Кір Стармер закликав своїх депутатів проголосувати за домовленість. Але його вже критикують зі словами, що він «потрапляє в пастку навколо цієї гнилої угоди». Незалежно від цього, законопроєкт про ЄС, як очікується, буде прийнятий легко, незважаючи на те, що Шотландська національна партія, Ліберально-демократичні партії, Плед Цимру, Демократична юніоністська партія, Соціал-демократична і лейбористська партії та Альянс вказуючи на те, що документ не підтримають.

У торговій угоді, яка регламентує економічні відносини між Євросоюзом і Сполученим Королівством після завершення перехідного періоду після Brexit, міститься мало деталей щодо фінансового сектору, тому Велика Британія співпрацюватиме з ЄС щодо вироблення спільного підходу до його роботи.

Раніше обидві сторони заявили, що новий доступ до ринку повинен бути узгоджений поза торговою угодою у конкретних угодах на базі так званої «еквівалентності».

Штам Brexit. Як Борис Джонсон використав COVID, щоб протягнути угоду про умови виходу Великобританії з ЄС