Експерт оцінив, чи піде Росія в Казахстані за «українським сценарієм»
Getty Images

Протести, які на початку 2022 року охопили Казахстан, цілком можуть бути спровоковані та зрежисовані з Росії.

Таку думку в інтерв’ю Сhas News висловив дипломат Володимир Джиджора, який у 2017-2019 роках був повіреним у справах України в Республіці Казахстан.

«У російських ЗМІ розганялася інформація, що це чи то «рука Вашингтона», чи то «рука Лондона». Мовляв, усе це спрямоване проти Росії і є відповіддю Заходу на вимоги Володимира Путіна щодо нерозширення НАТО на схід. А якщо Росія кричить про «руку Заходу», то не можна виключати, що це все було підбурене і зрежисоване росіянами», — говорить експерт.

Водночас дипломат обережно оцінює можливість повторення у Казахстані «українського сценарію».

«У Казахстана територія неймовірна за розмірами. Можна захопити Актау і не захопити Астану. Відстані величезні. Все, що між містами, може виявитися диким полем — і що там робити після вторгнення? Байконур і так належить росіянам. Єдине, що завжди цікавило Росію, — західна частина Казахстану. Росія завжди претендувала на багаті поклади родовищ на каспійському шельфі Казахстану. Що могла б зробити Росія — це захопити північно-західну частину країни», — розмірковує Джиджора.  

При цьому він зазначає, що Казахстан залишився єдиним найбільшим союзником Росії у регіоні. І зайти у Казахстан у військовому сенсі для РФ означає налаштувати проти себе величезні маси населення, які й так незадоволені впливом російської економіки і політики.

Що ж до отримання Казахстаном військової допомоги з боку ОДКБ, а конкретно — Росії, Білорусі та інших пострадянських країн, то Джиджора радіє, що Україна свого часу вистояла під тиском Москви і не вступила до ОДКБ.

«Ось що на нас чекало б — законне введення військ. Не виключаю, що такий сценарій опрацьовували в Москві щодо України», — говорить дипломат.

На його думку, події в Казахстані дещо відволічуть Кремль від України, але Росія точно не забуде надовго про нашу країну і свої інтереси тут.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Президент Казахстану Токаєв очолив Раду безпеки країни. Цю посаду мав пожиттєво обіймати Назарбаєв