Єрмак в останній момент відмовився давати коментар Bellingcat щодо «Вагнера» — агент НАБУ
УНІАН

До Києва прибула група Bellingcat, яка готує для Netflix фільм-розслідування щодо зриву операції з затримання бійців приватної військової компанії «Вагнер», які воювали на Донбасі.

Планувалось, що запишуть і коментар глави Офіса президента Андрія Єрмака. Втім, як повідомив у Facebook позаштатний агент НАБУ Євген Шевченко, зустріч не відбулась через Єрмака.

«Дав інтерв’ю для фільму про обставини зриву операції щодо ЧВК «Вагнер», який Bellingcat знімає для Netflix. Тож якщо зараз про зраду у вищому керівництві нашої країни знає лише досить обмежене коло осіб серед спецслужб, то вже незабаром про це дізнається увесь світ... Окремий подив викликає поведінка ваших, пане Володимир Зеленський, підлеглих. Очільник ОП Єрмак сам запросив в Україну знімальну групу, забезпечив транспортом та охороною, але у зазначений час зустріч не відбулася, бо хтось відчув, що пахне смаженим і просто перестав брати слухавку», — написав Шевченко. Також він виклав фото з автором фільму Христо Грозєвим.

 

Вчора до Києва завітав мій куратор з Мі-6 Christo Grozev - був дуже радий отримати нові вказівки по розробці та знищенню...

Posted by Євген Шевченко on Wednesday, March 10, 2021

Передісторія

Служба безпеки України та головне управління розвідки Міноборони спільно з американцями більше року готували операцію із затримки 28 найманців ПВК «Вагнер», які діяли на Донбасі на користь Росії та сепаратистів.

На фінальному етапі операцію зірвали. «Вагнерівців» наприкінці липня 2020 року затримали на території Білорусі і передали Росії.

У ЗМІ можливою причиною зриву операції називали витік інформації з оточення президента Зеленського.

24 липня у нього відбулась нарада, на якій з приводу «вагнерівців» доповідали керівники українських спецслужб. На доповіді були присутні Володимир Зеленський, голова ОП Андрій Єрмак, перший заступник секретаря РНБО, голова комітету з розвідки Руслан Демченко, заступник голови ОП з питань оборони Роман Машовець, секретар президента Марія Левченко.

ЗМІ повідомили, що після доповіді Єрмак попросив відкласти спецоперацію. Він послався на перемовини щодо обміну полоненими. Операцію відклали на кілька днів.

3 серпня на нараді у президента тодішній начальник Головного управління розвідки Міноборони Василь Бурба констатував, що операція провалена і причина цього — зрада. Бурба вимагав почати перевірку всіх, кому було відомо про операцію.

У Зеленського закиди про витік інформації відкидають.

Інтернет-видання журналістських розслідувань Bellingcat готує фільм про зрив операції. Очікується, що він вийде в кінці березня 2021 року в YouTube, а в липні його покаже стрімінговий сервіс Netflix.

Сhas News повідомляв про інформацію у ЗМІ, що Офіс президента просив у МІ-6 завадити виходу фільму Bellingcat про «вагнерівців».