ЄС запровадить нові санкції проти Росії і Китаю через порушення прав людини
European Parliamentary Research Service Blog

Посли країн Євросоюзу у четвер погодили введення нових санкцій проти порушників прав людини. Вони стосуватимуться громадян кількох країн, у тому числі Росії і Китаю.

Про це написали кореспондент «Радіо Свобода» Рікард Джозвяк у Twitter і видання EUobserver.

Причина нових санкцій — порушення прав людини. Посли Євросоюзу погодили новий пакет обмежень щодо громадян цих країн.

За даними джерел, близько дюжини посадовців з Росії, Китаю, Північної Кореї, Еритреї, Лівії і Південного Судану повинні потрапити в чорний список ЄС. 

Щодо них застосують заборону на видачу віз, а їх активи в ЄС заморозять. Рішення має бути схвалене міністрами закордонних справ ЄС 22 березня.

Імена людей під санкціями публічно назвуть в юридичному бюлетені ЄС. Так ЄС хоче «накласти ганьбу на національні адміністрації, які бачили, як вони безкарно вчинили свої злочини».

Цей крок ЄС буде другим у світі циклом покарань згідно з нещодавно прийнятим «Глобальним режимом санкцій за права людини».

Перша частина нового механізму сакнцій була спрямована проти чотирьох росіян минулого місяця. Причиною було тюремне ув’язення Олексія Навального.

Список є вигідним найбільшим країнам ЄС — Франції, Німеччині та Італії — і в дипломатичних колах вважався досить зухвалим.

Нагадаємо, МЗС України розраховує, що ЄС застосує новий механізм санкцій і щодо порушників прав людини у Криму.

Передісторія

20 серпня Навального госпіталізували непритомним з літака в Росії. 22 серпня його перевезли до німецької клініки Charité. Пізніше лікарі заявили, що Навального отруїли хімічною речовиною з групи «Новачок» під назвою інгібітор холінестерази. 23 вересня політика виписали зі стаціонару. 

1 жовтня Навальний заявив, що за його отруєнням стоїть президент Росії Володимир Путін. 

Chas News повідомляв, що в Організації заборони хімічної зброї підтвердили сліди «Новачка» в організмі Олексія Навального. 

Раніше Боррель сказав, що на закритих переговорах у Москві вимагав звільнити Навального.

США синхронно з ЄС запровадили нові санкції через арешт Навального