ЄС затвердить санкції проти 40 осіб в Білорусі. Олександра Лукашенка у списку немає
Verasen / facebook.com/verasen.by

У Євросоюзі прийняли політичне рішення застосувати санкції у зв’язку із ситуацією в Білорусі. Їх затвердять незабаром письмовою процедурою.

Про рішення повідомив президент Європейської ради Шарль Мішель у ніч на 2 жовтня під час пресконференції за підсумками першого дня роботи Спеціального засідання Ради, повідомляє Укрінформ.

«Негайно після виборів в Білорусі ми погодилися провести спеціальне засідання Європейської ради, щоб відпрацювати спільний підхід та висловити об’єднану позицію стосовно ситуації в Білорусі», — сказав Шарль Мішель. 1 жовтня рада ухвалила імплементувати санкції, які були погоджені раніше. Мішель стверджує, що вже 2 жовтня за письмовою процедурою ЄС застосує ці обмеження.

Вони спрямовані проти 40 осіб в Білорусі. Олександра Лукашенка поки що немає у цьому санкційному списку.

«Я хочу повторити, що ми засуджуємо всі залякування та насильство проти мирних членів опозиції», — сказав Мішель.

Він оголосив, що ЄС має чітку позицію щодо права народу Білорусі визначати власне майбутнє і підтримуватиме такі важливі цінності, як свобода преси, свобода висловлювань та громадянського суспільства.

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що Олександра Лукашенка немає в списку санкцій ЄС, оскільки це означало б відмову від діалогу з Білоруссю. Про це він сказав на брифінгу за підсумками першого дня саміту ЄС.

За словами Макрона, ЄС планує розпочати діалог з Білоруссю через ОБСЄ.

Крім того, політик від імені ЄС закликав Лукашенко вжити заходів щодо встановлення довіри і звільнити політичних в’язнів, особливо колишніх кандидатів в президенти. Президент Франції оголосив, що якщо Лукашенко відмовиться від діалогу, щодо нього також можуть бути прийняті санкції.

Причиною для санкцій стали дії Лукашенка. Після президентських виборів в Білорусі від 9 серпня в країні почалися масові протести проти урядових фальсифікацій, на які влада відповіла жорстокими репресіями. Більшість демократичних країн світу засудили насильство чинного режиму Білорусі проти власного народу, фальсифікацію результатів виборів, та не визнали легітимність Лукашенка, якого підконтрольні виборчі органи оголосили переможцем.

Рада Міністрів ЄС із закордонних справ, яка кілька днів тому розглянула питання щодо введення санкцій проти режиму Лукашенка, не змогла прийняти консенсусне рішення. Причиною стала позиція Кіпру, який пов’язав питання прийняття санкцій проти білоруських чиновників із закликами до ЄС ввести обмеження проти Туреччини.

Як ми повідомляли раніше, Канада і Велика Британія запровадили санкції проти офіційних осіб уряду Білорусі, включаючи самопроголошеного президента Олександра Лукашенка.

А між Україною та Білоруссю триває обмін критичними заявами. Остання – з Мінська про «недружні жести» українців.