У Мінську пожалілися на «надзвичайно недружні жести з боку України»

Білорусь розцінює як «недружній жест» і спробу втручання у внутрішні справи республіки ймовірні санкції з боку України й відмову визнавати Олександра Лукашенка президентом.

Сайт Посольства Білорусі в Україні оприлюднив заяву про те, що 1 жовтня представник Посольства Білорусі в Україні відвідав Другий територіальний Департамент МЗС України. Там він повідомив українській стороні, що «Білорусь вважає неприйнятним втручання у свої внутрішні справи».

РБ вважає «недружніми жестами» багато вчинків — зокрема, заяви Верховної Ради України, Офісу президента та МЗС України, публічні висловлювання керівництва України та офіційних осіб високого рангу. Як приклади, посольство наводить заклики до проведення нових виборів президента Республіки Білорусь, обговорення питання про застосування до РБ санкцій за «надуманими підставами». Усе це Білорусь трактує як спроби втручання у свої  внутрішні справи.

Посольство РБ також назвало неприпустими «заохочення і схвалення з України дій, спрямованих на дестабілізацію суспільно-політичної ситуації в Білорусі, і таких, що руйнують конструктивний формат українсько-білоруських відносин».

Дипломати жаліються на те, що постраждають колективи білоруських підприємств, та й фірм з України, які експортують до РБ продукцію. Білорусь не розуміє закликів до згортання економічної співпраці між Україною та РБ.

Як підсумок, у тексті сказано, що «Білорусь самостійно впорається з непростою ситуацією, в якій опинилося останнім часом білоруське суспільство».

Причиною заяви стало в тому числі те, що після завершення терміну повноважень Олександра Лукашенка як президента Білорусі офіційно Україна планує називати його на ім'я, не зазначаючи посади.

І взагалі Україна офіційно не визнала Лукашенка президентом Білорусі.

Деякі білоруські видання зазначають, що заява про недружні жести України вийшла після таких дій Лукашенка: спершу він відпустив «вагнерівцев» до Росії, між тим як їх депортації вимагала українська влада; білоруські прикордонники обшукали автомобіль посла України всупереч міжнародним договорам; Лукашенко пообіцяв закрити кордон з Литвою, Польщею та Україною. Але «недружніми» при цьому Лукашенко вважає дії саме України. 

Тим часом Велика Британія і Канада ввели санкції проти Лукашенка та семи його підлеглих.