Єврокомісія рекомендувала ЄС дозволити в'їзд вакцинованим туристам
Getty Images

Єврокомісія рекомендувала країнам Євросоюзу дозволити в'їзд іноземним туристам, які пройшли вакцинацію від коронавірусу. Таке рішення ухвалили вперше з початку пандемії.

Про це Єврокомісія написала в заяві від 3 травня на сайті.

Подорожній має пройти щеплення препаратами, сертифікованими Європейським агентством лікарських засобів або Всесвітньою організацією охорони здоров'я для екстренного вискористання.

«Єврокомісія пропонує дозволити в'їзд на територію Євросоюзу з не суттєвими цілями не тільки для осіб, які прибувають із країн з хорошою епідеміологічною ситуацією, а й для тих, хто отримав всі рекомендовані дози вакцини, дозволеної в ЄС. Дозвіл може бути також поширений на вакцини, які завершили процес сертифікації ВООЗ для застосування в екстрених ситуаціях», — пишуть представники Єворокомісії.

Порядок перетину кордонів визначають самостійно країни-члени ЄС.

Правила введуть, як тільки цифровий зелений сертифікат запрацює, відповідно до правил, запропонованих Комісією 17 березня.

Держави-члени ЄС можуть створити портал, де подорожуючі проситимуть визнати сертифікат про щеплення, виданий країною не з ЄС, надійним підтвердженням вакцинації. Там само туристи лишатимуть прохання про видачу цифрового зеленого сертифіката.

Діти, не охоплені вакцинацією, повинні подорожувати зі своїми вакцинованими батьками. Умова для них — мати негативний ПЛР-тест на COVID-19, зроблений в останні 72 години перед прибуття.

Якщо ви не вписалися в ліміт часу, держави-члени можуть вимагати додаткового тестування після прибуття.

Неважливі поїздки до ЄС незалежно від того, чи щеплена людина, нині дозволені з семи країн з хорошою епідеміологічною ситуацією.  Україна в їхне число не входить.

Цей перелік визначає Єврорада на основі епідеміологічних критеріїв. Комісія пропонує внести зміни до критеріїв, тому що з’явився позитивний досвід вакцинаційних кампаній.

Єврокомісія посилається на нові поради вчених, які кажуть, що вакцинація перериває ланцюжки передачі вірусу.

Передісторія

Раніше Євросоюз планував на літо початок прийому туристів, щеплених від коронавірусу. Вакцини повинні бути схвалені Європейським агентством лікарських засобів (EMA).

Цифрові паспорти вакцинації від коронавірусу планують запровадити в Європейському Союзі до червня цього року.

При цьому Всесвітня організація охорони здоров'я досі виступає проти поїздок за сертифікатами вакцинації від COVID-19.

Як ми писали раніше, в Кабміні запевнили, що сертифікат про імунітет до COVID-19 буде сумісний з європейським.

У травні сім країн ЄС почнуть випробовувати «паспорти вакцинації» — ЗМІ