Європа проти COVID-19. В Швеції, Австрії та Німеччині — локдаун. Пік другої хвилі пройшла лише Франція

Жорсткий карантин та інші заходи діють у кількох європейських країнах, які переживають другу хвилю COVID-19. Лише Франція заявила, що ситуація поступово починає поліпшуватися. Деякі країни Європи — зокрема, Швеція — попереджають, що зарано планувати різдвяні поїздки.

Швеція посилила обмеження через сплеск захворюваності на COVID-19

Прем'єр-міністр Швеції Стефан Левен оголосив про введення обмежень на масові зібрання, щоб стримати зростання захворюваності на COVID-19 в Швеції.

Як повідомляє The Guardian, число людей, яким дозволено збиратися разом, скоротили з 300 до восьми.

«Це нова норма для всього суспільства. Не відвідуйте спортзали й бібліотеки, не влаштовуйте спільні вечері», — заявив глава уряду.

Швеція в першу хвилю пандемії COVID-19 відмовилася вводити жорсткий карантин за прикладом інших країн Європи.

Рівень смертності на душу населення в Швеції нині в кілька разів вищий, ніж у Норвегії і Данії, які пішли шляхом запровадження карантину, але трохи нижчий, ніж в найбільш постраждалих від пандемії країнах Європи, таких як Іспанія.

З початку пандемії в Швеції коронавірусом заразилися понад 177 тисяч осіб, 6 164 з них померли.

Швеція привернула увагу міжнародної спільноти своєю неортодоксальною реакцією на пандемію, уникаючи блокування та, натомість, покладаючись на добровільні заходи.

На сьогодні Швеція зафіксувала 177355 випадків коронавірусу та 6164 смертей.

Уряд Франції заявив, що країна пройшла пік другої хвилі пандемії

Через два тижні після запровадження другого локдауну у Франції міністр охорони здоров'я країни вважає, що пік другої хвилі пройшов і ситуація поступово починає поліпшуватися.

Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на The Local.

В неділю у інтерв'ю групі французьких регіональних газет міністр охорони здоров'я Олів'є Веран сказав про наявність «всіх ознак того, що ми минули пік епідемії другої хвилі».

Однак він попередив, що про перемогу над вірусом говорити рано.

«Ясно, що ще занадто рано заявляти про перемогу і послаблювати наші зусилля», — сказав Веран.

Кількість нових діагностованих випадків коронавірусу і відсоток позитивних результатів тестів повільно спадає у Франції останнім часом, хоча рівень смертності залишається високим.

«Завдяки карантину, як і в березні, вірус починає циркулювати менше. Протягом десяти днів поспіль кількість нових виявлень COVID-19 знижується, кількість позитивних тестів і захворюваність падає», — зазначив міністр.

У Франції другий локдаун діє вже понад два тижні, хоча в декількох великих містах, таких як Париж і Марсель, ще до початку жорсткого карантину діяла нічна комендантська година.

В школах Німеччини планують запровадити обов'язкові маски

План був відкладений після того, як лідери 16 федеральних земель країни висловили незгоду з  ним, повідомляє Reuters.

У проекті нових заходів передбачено проведення шкільних уроків із меншою кількістю учнів та обов’язкове носіння масок для дітей початковї школи.

Наступного тижня керівники 16 земель Німеччини запропонують нові заходи боротьби з інфекціями в школах.

Німеччина повідомила про новий антирекорд — 23 542 щоденних інфекцій у п'ятницю. Це зменшує надію на те, що найближчим часом може бути скасована національний частковий карантин.

В Італії більшає «червоних зон»

В Італії до списку «червоних зон» з високим ризиком додали більше регіонів. Кампанія та Тоскана приєднаються до регіонів, де заходи найсуворіші.

Влада Кампанії, до якої входить Неаполь, попередили, що система охорони здоров’я там близька до краху. На початку цього тижня Італія зафіксувала мільйон підтверджених випадків, в країні загалом загинуло понад 44 000 людей.

Чверть нових випадків захворювання припадає на Ломбардію, до якої входить Мілан. Це найбільш постраждалий район у першому спалаху в Італії, і це була перша в Європі точка поширення коронавірусу.

Однак Кампанія перейшла з жовтої зони в червону.

Регіони поділяються на три зони — червону як ознака найвищого ризику, потім оранжеву та жовту. На даний момент у червоній зоні знаходяться Ломбардія, Больцано, П’ємонт та Долина Аости на півночі та Калабрія на півдні.

У цих районах мешканці можуть виїжджати з дому лише на роботу, за станом здоров'я, за необхідними покупками чи в надзвичайних ситуаціях. Усі не життєво важливі магазини закриті.

Бари та ресторани також не працюють, але люди можуть робити вправи біля своїх будинків, якщо носять маски. Перукарні можуть залишатися відкритими.

Новий коронавірус циркулював в Італії ще у вересні 2019 року

Дослідження Національного інституту раку (INT) в Мілані, Італія, свідчить про те, що COVID-19 міг поширитися за межі Китаю раніше, ніж думали.

Всесвітня організація охорони здоров’я заявила, що COVID-19 був невідомим до того, як в кінці 2019 року в китайському місті Ухань повідомили про спалах. Але вона вказує, що «не можна виключати можливість того, що вірус потайки циркулював в іншому місці».

ВООЗ заявила в понеділок, що переглядає результати з Італії та додаткову інформацію, опубліковану італійцями у вихідні дні, і шукає роз'яснень.

Австрія — на суворому карантині

Австрія переходить від нічної комендантської години та часткового карантину до другого національного локдауну, який діятиме принаймні два з половиною тижні, повідомляє ВВС.

Канцлер Себастьян Курц закликав австрійців не зустрічатися з особами, які не входять до найближчого оточення.

За його словами, школи закриються, а учні навчатимуться вдома, коли у вівторок набудуть чинності нові заходи.

У п’ятницю Австрія повідомила про рекордну кількість нових щоденних інфекцій — 9586.

Цей показник був у дев'ять разів вищим, ніж у пік початкової хвилі на початку цього року. З початку пандемії в країні зафіксували понад 191 000 випадків захворювання та 1661 смерть, пов’язану із захворюванням COVID-19.

Нові заходи блокування, за якими всі магазини та послуги, що не є найважливішими, включаючи перукарні, закриються, залишаться в силі до 6 грудня. Людям влада наказала працювати вдома, де це можливо.

Міністр охорони здоров'я Австрії Рудольф Ансхобер заявив, що це останній шанс зупинити обвал медичної служби під тиском нових інфекцій.

Він сказав, що австрійці вже зробили це один раз, і вони можуть зробити це знову.

Перший загальнонаціональний локдаун в Австрії відбулося в березні під час першої хвилі пандемії.

На тлі зростання числа захворілих столиця Відень вже запровадила частковий локдаун, включаючи комендантську годину з 20:00 до 06:00, на початку листопада.

Греція зачиняє школи

Греція оголосила, що початкові школи, дитячі садки та центри денного догляду повинні бути закриті, оскільки рівень смертності з кінця жовтня збільшився вчетверо.

З вечора п’ятниці комендантська година з 21:00 до 05:00 діє по всій країні.

Португалія посилює комендантську годину

Португалія значно розширила свою нічну комендантську годину. З понеділка три чверті країни будуть під найсуворішими обмеженнями з боку уряду. У суботу сотні працівників барів та ресторанів зайняли головну площу в Лісабоні, протестуючи проти закриття бізнесу.

Як ми писали раніше, у Франції діє жорсткий загальний карантин. Людям дозволено виходити з дому тільки з поважної причини, а ресторани, непродуктові магазини та культурні заклади примусово закрилися.

Також новина дня 16 листопада — американська компанія Moderna заявила про 95-відсоткову ефективність своєї вакцини від COVID-19.

Єврокомісія не вважає заборону на авіаперельоти ефективною проти COVID-19