Європарламент затвердив семилітній бюджет ЄС. €15 млрд буде виділено на поповнення ключових програм союзу
Getty Images

Європейський парламент затвердив на пленарній сесії в середу в Брюсселі семирічний бюджет Євросоюзу.

Як повідомляє сайт Європарламенту, законопроєкт з бюджету на 2021-2027 роки, погоджений з Радою ЄС 10 листопада, депутати підтримали 548 голосами «за». «Проти» проголосували 81 євродепутат, ще 66 утрималися.

Євродепутати підтримали переведення додаткових 15 млрд на ключові програми, серед яких охорона здоров’я, наука, студенти, «зелена економіка».

Семирічний бюджет затверджений у розмірі €1074,3 млрд.

Раніше Угорщина і Польща наклали вето на довгостроковий бюджет ЄС і заходи з порятунку економіки від наслідків коронавірусу на суму €1,8 трлн через свою незгоду із запропонованим механізмом верховенства права.

Орбан пояснив рішення Угорщини ветувати бюджет ЄС тим, що передбачені ним зобов’язання нібито були пов’язані з прийомом мігрантів.

Прем'єр-міністр Словенії Янез Янша підтримав критику, висловлену Польщею і Угорщиною, але не приєднався до блокування.

Депутати Європарламенту провели переговори про поповнення основних програм ЄС, таких як «Здоров'я», «Горизонт (Дослідження)», Erasmus+ на користь громадян ЄС.

Погоджена юридично обов’язкова дорожня карта про введення нових джерел доходів ЄС. Посилені положення про підтримку біорізноманіття та ґендерних питань.

€15 млрд на поповнення ключових програм ЄС

Це фінансування є результатом переговорних зусиль Європарламенту щодо активізації 10 «флагманських» програм ЄС протягом наступних семи років. Їхня мета — покращення захисту громадян від пандемії COVID-19, надання можливостей наступному поколінню та збереження європейських цінностей.

Завдяки цьому компромісу в реальному вираженні Європарламент потроює кошти для програми EU4Health, забезпечує еквівалент додаткового року фінансування програми Erasmus+ та гарантує, що фінансування досліджень буде постійно збільшуватися.

11 млрд будуть залучені головним чином із сум штрафів у зв'язку з конкуренцією (які компанії повинні сплатити, якщо вони не відповідають правилам ЄС), відповідно до давнього прохання Парламенту про те, щоб гроші, отримані Європейським Союзом, залишались у бюджеті ЄС.

Як ми писали раніше, Польща та Угорщина попередньо прийняли пропозицію бюджету Європейського Союзу від німецького головування блоку і зараз чекають подальшого затвердження Нідерландами та інших скептично налаштованими державами-членами, заявив польський чиновник у середу.

Посли ЄС продовжили економічні санкції проти Росії