Євросоюз виділив €24 млн на підтримку народу Білорусі. Це програма допомоги громадянському суспільству та боротьби з пандемією
Белсат

Європейська Комісія ухвалила рішення про виділення пакета допомоги білоруському народу в розмірі 24 млн, повідомляє її пресслужба.

Програма допомоги зосереджена на підтримці громадянського суспільства, молоді, малих і середніх підприємств, а також на боротьбі з пандемією.

Програма має назву «EU4Belarus: солідарність із народом Білорусі» й буде зосереджена на чотирьох ключових сферах.

  • ЄС підтримає громадянське суспільство й незалежні ЗМІ.
  • Також він надаватиме пряму допомога білоруській молоді, зокрема через стипендіальну програму для студентів і молодих фахівців, які постраждали від політичної кризи.
  • ЄС готовий також надати консультативну підтримку малим і середнім підприємствам.
  • Крім того, чиновники оплатять «зміцнення здатності білоруського суспільства давати відповідь пандемії COVID-19, яка триває».

Ця програма є частиною пакета підтримки на суму в 53 млн, про який в серпні оголосила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Крім неї, він включає екстрену допомогу ЄС у розмірі  3,7 млн для незалежних ЗМІ та жертв репресій. Союз виділить додаткову підтримку для полегшення доступу до європейського фінансування на суму  6 млн для малих і середніх підприємств Білорусі.

ЄС виступає за демократичний і мирний перехід влади

Рішення ЄК прокоментував єврокомісар з питань сусідства та розширення ЄС Олівер Вархелі.

Величезна мужність білоруського народу, який мирно мобілізувався для захисту своїх демократичних прав і прав людини, є джерелом натхнення для всіх нас. Цим пакетом допомоги ЄС дає зрозуміти, що стоїть на боці народу Білорусі і виконує свої зобов'язання з посилення підтримки громадянського суспільства.

Він пообіцяв, що ЄС готовий підтримати демократичний і мирний перехід влади в країні в РБ усіма наявними в його розпорядженні інструментами.

Тортури у Білорусі. Литва почала досудове розслідування

У Литві розпочато досудове розслідування щодо ймовірного скоєння злочинів проти людяності в Білорусі. Його розпочали за скаргою громадянина Білорусі на підставі статті КК Литви про злочини проти людяності. За висновком генпрокуратури Литви, у даному разі може бути застосована універсальна юрисдикція.   

Справу відкрили за заявою громадянина РБ, який нині проживає в Литві. Чоловік поскаржився на насильницькі дії, вчинені щодо нього міліцією в Мінську, повідомляє DW із посиланням на сайт генеральної прокуратури Литви 9 грудня.

Генеральний прокурор Литви Евалдас Пашиліс почав досудове розслідування відповідно до ст. 1003 (1) «Тортури» глави XV «Злочини проти людяності і воєнні злочини» Кримінального кодексу Литовської Республіки.

Протести в Білорусі

Європейський Союз відмовляється визнати Олександра Лукашенка президентом Республіки Білорусь. «ЄС знову заявляє, що президентські вибори в Білорусі 9 серпня не були ані вільними, ані справедливими. Європейський Союз не визнає їхніх сфальсифікованих результатів», — цитує DW пресслужбу верховного представника ЄС із зовнішньої та безпекової політики Жозепа Борреля.

Раніше Євросоюз запровадив санкції проти Лукашенка і ще 54 чиновників з Білорусі за фальсифікацію результатів виборів і репресії проти учасників протестів.

Організація з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) закликала владу Білорусі провести нові президентські вибори, які відповідають міжнародним стандартам.

Раніше ми писали, що Україна офіційно не визнала Лукашенка президентом Білорусі. У відповідь Уряд Білорусі назвав Україну «несамостійною» у прийнятті рішень. 

«Бах і банда». Лукашенко відреагував на рішення МОК про відсторонення від Олімпійських ігор