Фаріон поскаржилася Зеленському та Залужному на «хамську» поведінку «азовців»

Екснардеп Ірина Фаріон закликала покарати за «хамську поведінку» екскомандира полку «Азов», а нині заступника командира 3-ої ОШБр Максима Жоріна та начальника штабу бригади «Азов» майора Богдана Кротевича.

Відповідне звернення вона направила президенту Володимиру Зеленському, головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному та міністру оборони Рустему Умєрову.

Фаріон стверджує, що заяви Жоріна та Кроткевича на її адресу «паплюжать честь українського офіцера і кидають тінь на всю українську армію».

Також мовознавиця прокоментувала скандал із публікацією листа студента з Криму у своєму Telegram-каналі. Тоді вона не приховала його прізвище, після чого хлопця затримали окупанти та змусили на відео публічно вибачатися за свою поведінку.

Фаріон заявила, що студент сам винний, оскільки, розуміючи небезпеку, підписав листа своїм справжнім прізвищем та не просив його приховати. Також вона припустила, що взагалі ці події могли бути російською провокацією.

«Не треба перекладати з хворої голови на здорову, а звинувачення на мою адресу не мають під собою жодних підвалин, бо їхнє підґрунтя, найімовірніше, московське ФСБ.», — написала вона.

Екснардеп вважає, що останні події — це «цілеспрямована атака проти Фаріон, яка своєю публічною україноцентричною діяльністю наганяє на них (внутрішніх і зовнішніх ворогів, — ред.) панічний страх щодо національної перспективи для нашої держави».

Вона також повідомила, що має намір з цього приводу звернутися до СБУ.

Скандал навколо Ірини Фаріон: з чого усе почалося

6 листопада Ірина Фаріон в інтерв'ю Янині Соколові жорстко розкритикувала українських військових, які користуються російською мовою. На тезу журналістки, що частина бійців «Азову» та 3-ї штурмової бригади спілкуються саме російською і ми їх не можемо назвати «кацапами», вона відповіла: «Я не можу назвати їх українцями, якщо вони не говорять українською мовою».

Після цього Максим Жорін заявив, що Фаріон «розколює українське суспільство за фсбшними методичками» та послав її на три літери. А Богдан Кроткевич назвав її «посібницею російської пропаганди і, можливо, людиною з високим рівнем деменції».

14 листопада студенти Львівської політехніки, у якій працює Фаріон, вийшли на акцію протесту з вимогою її звільнення. Керівництво університету заявило, що створило робочу групу для вивчення цього питання. Водночас там зауважили, що зараз немає підстав для розірвання строкового договору з з екснардепкою.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Омбудсмен закликав СБУ перевірити дії Ірини Фаріон