Фокін вибачився за слова про «повстанців» на Донбасі

Заступник голови української делегації в Тристоронній Контактній Групі (ТКГ) Вітольд Фокін перепросив за те, що в нещодавньому інтерв'ю назвав бойовиків на Донбасі «повстанцями».

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна, посилаючись на коментар політика.

«Говорячи про необхідність розміщення військового контингенту ООН на україно-російському кордоні, аби унеможливити постачання допомоги, в першу чергу військової, з території Російської Федерації, я необачно вжив термін «повстанці». І хоча це слово використовувалося і попереднім президентом України, зокрема, у його промові, якщо не помиляюся, в Цюріхському університеті в січні 2015 року, правильно було б сказати «бойовики». Я щиро прошу вибачення у всіх, кого зачепили мої слова», — наголосив Фокін.

Також заступник представника України в ТКГ запевнив, що він є «патріотом України» і «зробить все для того, щоб в Україну повернувся мир». 

Нагадаємо, 21 вересня Фокін назвав окупантів на Донбасі «повстанцями». «Потрібно або такий самий контингент розташувати на кордоні з Росією, щоб припинити звідти допомогу повстанцям, або по всій території. Зрештою, в Мінських угодах написано, що можна зосередити ці війська ООН на лінії розмежування і на території, на якій будуть проводитися вибори», — сказав Фокін.

18 серпня Вітольд Фокін увійшов до складу української делегації в ТКГ щодо Донбасу. Політик вважає, що виконання Мінських угод, зокрема надання Донбасу особливого статусу, є єдиним шляхом до досягнення миру. Він також виступив за загальну амністію.

Після резонансних висловлювань його викликали до комітету з питань організації державної влади і місцевого самоврядування парламенту. Засідання мало відбутися 15 вересня, але Фокін не прийшов до комітету, пославшись на зайнятість. Нове засідання має відбутися 29 вересня.

Раніше ми писали, що призначенню Фокіна до ТКГ посприяла його онука співачка Марія Фокіна.