Фондовий оператор індексів Russell припинить продаж акцій восьми китайських фірм
Getty Images

Провайдер індексу FTSE Russell видалить акції фірми з відеозахисту Hikvision та семи інших китайських компаній після наказу уряду США, що обмежує купівлю їх акцій.

Цей крок показує, як нещодавня ухвала Білого дому надає жорсткого втілення «чорному списку» китайських компаній, які, як стверджує Трамп, підтримуються китайськими військовими. Це може перекрити американські інвестиції в країну, які часто вкладаються в «пасивні продукти» й побудовані на «широких індексах»., повідомляє Reuters.

Тим не менше, Тодд Розенблут, керівник ETF та досліджень взаємних фондів CFRA, заявив, що поки що існування «чорного списку», схоже, матиме обмежений вплив на більшість американських інвесторів, оскільки лише деякі великі китайські компанії були обмежені. «Ми очікуємо, що всі постачальники індексів у підсумку вилучать деякі китайські цінні папери, намагаючись виконати обмеження США», — сказав він Reuters.

У заяві, надісланій речником власника Лондонської фондової біржової групи, FTSE Рассел заявив, що обмежує частки таких компаній, як Hangzhou Hikvision, China Railway Construction Corp та China Spacesat.

Розпорядження, опубліковане минулого місяця Білим домом, забороняло американським інвесторам купувати цінні папери з «чорних списків» фірм, починаючи з листопада 2021 року.

Financial Times повідомляє, що Nasdaq оцінює проблему і може опублікувати свій висновок наступного тижня, не посилаючись на джерела.

FTSE Рассел, який раніше заявляв, що переглядає цінні папери, заявив, що може включити до «чорного списку» більше компаній за результатами висновків американських чиновників.

Усі вісім компаній, яких буде вилучено, потрапили до списку «Комуністичних китайських військових компаній», складеного Пентагоном.

Цими компаніями є China Communications Construction Co Ltd, China Nuclear Engineering & Construction Corp Ltd, CRRC Corp Ltd, Dawning Information Industry Co Ltd і China National Chemical Engineering Co Ltd.

Представник фірми Hikvision заявив, що рішення США про санкції було «безпідставним», оскільки компанія ніколи не брала участі у науково-дослідних роботах для військових застосувань.

«Hikvision намагався повною мірою співпрацювати з урядом США та прозоро відповідати на питання політиків. Ми намагалися виправити непорозуміння щодо компанії та нашого бізнесу. Ми будемо продовжувати це робити», — йдеться у повідомленні речника.

Найбільший виробник мікросхем SMIC та нафтовий гігант CNOOC з КНР були серед ще чотирьох компаній, які Пентагон додав до санкційного списку фірм.

Як ми писали раніше, тибетський політичний лідер вперше за шість десятиліть відвідав Білий дім, викликавши роздратування КНР.

Федеральні суди США відтермінували заборону на використання TikTok