ФСБ цілила не лише в Навального. Bellingcat розслідує причетність можливих отруйників до двох смертей активістів
openrussia.org

Bellingcat розслідує можливу причетність ймовірних співробітників ФСБ, які отруїли політика Олексія Навального, до смертей журналіста Тимура Куашева і політика Микити Ісаєва, а також до отруєння політика Володимира Кара-Мурзи-молодшого. Про повідомляє російський телеканал «Дощ» із посиланням на журналіста Bellingcat Христо Грозєва.

Суть розслідування полягає в аналізі відкритих даних про пересування групи людей, яких журналісти вважають ФСБ-никами. Цілком реально порівняти маршрути цих осіб за останні 16 років із місцями резонансних політичних вбивств і замахів у РФ. Навіть спецслужби користуються звичайними мобільними телефонами, і саме маршрути їх переміщення нападників і видали.

31 грудня Грозєв опублікував дані про переміщення співробітників ФСБ — передбачуваних отруйників Навального. У документі міститься інформація про всі їхні поїздки по Росії за минулі 16 років.

Крім восьми фігурантів розслідування про отруєння, там міститься інформація ще про двох співробітників інституту криміналістики спецслужби.

Грозєв заявив, що на основі цих даних можна зробити висновок про причетність групи ще до кількох убивств. Журналіст також зазначає, що одного збігу дат поїздок зі смертями громадських діячів недостатньо, і нині Bellingcat проводить більш детальний аналіз.

Грозєв розповів в ефірі телеканалу «Дощ», що перевіряє передбачуваних отруйників політика Навального на причетність до ще одного отруєння і мінімум двох резонансних смертей.

Ведучий «Дождя» Павло Лобков звернув увагу, що в опублікованих Грозєвим даних про переміщення «групи отруйників» є збіги з датами смерті двох осіб:

  • лідера руху «Нова Росія» Микити Ісаєва, який помер 16 листопада 2019 року в поїзді Тамбов-Москва;
  • журналіста Тимура Куашева в серпні 2014 року в Нальчику.

Є також збіг із замахом на життя — отруєнням опозиціонера Володимира Кара-Мурзи-молодшого в 2017 році. У свою чергу, Грозєв зазначив, що всі ці збіги вимагають додаткових розслідувань.

Всі вони мають певні елементи збігів, які вимагають додаткового розслідування. Але я не хочу поки на сьогоднішній день називати жодних імен. Особливо імена мертвих людей, тому що для їх сімей це може бути фатальний день, якщо ми скажемо, що це може бути пов'язано з групою ФСБ

За словами Грозєва, вже є свідчення, які дозволяють припустити, що передбачувана група співробітників ФСБ брала участь в операції на Північному Кавказі. Там вона могла вбивати місцевих політиків і журналістів.

Журналіст пояснив: «Хочу сказати, що у нас є алгоритм, який дозволяє нам знайти поріг, вище якого вже не можна називати це просто випадковостями і збігами. Але цей алгоритм є тільки на подорожі, він заснований на поїздках — він вимагає як мінімум три таких поїздки. І за деякими з цих людей, яких ви назвали (Куашев, Ісаєв і Кара-Мурза), є вже три поїздки».

Грозєв — основний автор розслідування про отруєння Навального, яке Belligcat провів разом з The Insider, CNN і Der Spiegel. Розслідувачі прийшли до висновку, що Навального отруїла «Новачком» група оперативників ФСБ. Їхні особи автори розслідування встановили за допомогою аналізу баз даних авіапасажирів і білінгу стільникових телефонів.

31 грудня Грозєв опублікував інформацію про більш ніж 500 поїздок десяти ймовірних співробітників ФСБ, вісім із яких фігурували в розслідуванні про отруєння Навального.

1 січня Грозєв заявив, що інформація про пересування можливих учасників групи ФСБ дає підстави вважати, що вони можуть бути причетні ще до трьох отруєнь і двох замахів. Подробиць журналіст не розповів.

В опублікованому Грозєвом списку поїздок знайшли збіги з часом і місцями смерті журналіста Тимура Куашева, а також лідера лезгинського національного руху «Садвал» Руслана Магомедрагімова і лідера чеченських сепаратистів Доку Умарова.

Навальний стверджує, що здійснив пранк — дзвонив агенту ФСБ, який мав завдання його вбити. Співрозмовник опозиціонера розповів, як очищав конфіскований одяг політика від слідів отрути.

Російського опозиціонера хотіли вбити ще й перед його відльотом до Берліна, наголосили у британській газеті.

Справа на 365 млн. Слідчий комітет РФ порушив нове провадження проти Навального