Google припинить використовувати інструмент Apple для персоналізації реклами

Додатки Google для iPhone, зокрема карти та YouTube, перестануть використовувати інструмент від Apple, який дозволяє персоналізувати рекламу. Так фірма реагує на нове попередження Apple, яке інформує користувачів про те, що їх перегляд відстежується.

Оголошення в повідомленні блогу Alphabet Inc у середу з’явилося напередодні очікуваного застосування Apple нових правил прозорості відстеження, повідомляє Reuters.

Apple протягом багатьох років постачає додатки з унікальним ідентифікатором, відомим як IDFA, щоб допомогти їм «зв’язати» одного і того ж користувача в декількох програмах. Код можуть використовувати рекламодавці, аби визначати, кому показувати рекламу, і відстежувати, чи спонукали огоошення зробити покупку.

Але Apple заявила, що на початку цього року вона вимагатиме, щоб додатки показували користувачам одноразові спливаючі повідомлення, аби отримати їхню згоду на доступ до їх IDFA.

Facebook та інші виробники додатків стурбовані тим, що попередження може відвернути користувачів від скачування додатків та знижувати продаж через рекламу.

Оскільки користувачі програм Google, як правило, залогінені в системі, ця фірма має альтернативу відстеженню IDFA. Зміни в політиці Apple не вплинуть на основний рекламний бізнес Google.

Але у своєму повідомленні в блозі Google попередив, що видавці та рекламодавці, які покладаються на його програмне забезпечення для мобільних оголошень, будуть мати слабші результати без доступу до IDFA.

Google заявив, що розробляє альтернативи для клієнтів, але вони будуть бути готові не відразу.

Google додав, що клієнти можуть використовувати його програмне забезпечення незалежно від того, чи показують додатки спливаюче вікно та отримують необхідну згоду, і він не дає жодних рекомендацій щодо того, що їм робити.

Apple заявила, що додатки, які не використовують IDFA, все ще повинні вимагати дозволу користувача, якщо вони показують і вимірюють рекламу на основі даних, отриманих від інших компаній.

Щоб відповідати вимогам, Google заявив, що його програми для iPhone припинять використовувати дані так званих третіх сторін для персоналізації реклами.

Минулого місяця Facebook заявив, що планує показувати спливаюче вікно для отримання згоди користувачів.

«Apple чітко дала зрозуміти, що якщо ми не виконаємо її вказівкуe, то вона заблокує (скачування) Facebook з App Store. Це лише зашкодить людям і компаніям, які щомісяця покладаються на наші послуги», — повідомляє Facebook.

Ми писали, що Apple заплатить $113 млн за врегулювання розслідування в 34 штатах про уповільнення роботи iPhone. Генпрокурор Арізони вважає, що фірма приховала проблеми з батареями старих моделей.

У листопаді активісти подали скарги на інструмент Apple для відстеження вподобань споживачів. Це перший значний позов проти корпорації про порушення правил конфіденційності ЄС.

Італійський антимонопольний орган оштрафує Apple на €10 млн за «оманливу комерційну практику»