І нардепи, й учасники місцевих виборів мають носити маски. Інакше штраф?
УНІАН

Міністерство внутрішніх справ України вивчає питання накладення штрафів на народних депутатів за невиконання карантинних правил у парламенті.

Тим часом Віктор Ляшко погрожує виборцям з ознаками ГРВІ адміністративною відповідальністю.

Пропозицію про накладення штрафів на нардепів оприлюднив перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук, але до МВС не звернувся. Також заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко повідомив УНН, що Стефанчук лише має намір звернутися до МВС з проханням штрафувати нардепів за недотримання карантинних правил.

Місцеві вибори з термометрією та кабінками для хворих

Тим часом відмова виборця одягнути маску на рота і носа ускладнить йому чи їй можливість проголосувати. Про це заявив заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко під час круглого столу, передає УНН.

Ляшко пояснив, як виглядатимуть місцеві вибори-2020: усім відвідувачам виборчої дільниці робитимуть термометрію. Якщо виявлять підвищену температура тіла та інші ознаки ГРВІ, виборців допустять до виборчого права. Але в окрему кабіну, з окремим маршрутом, й про це повідомлять всіх присутніх у приміщенні виборчої дільниці.

У випадку, якщо людина, яка прийшла на виборчу дільницю 25 жовтня, відмовляється одягнути маску на рота і носа, її все одно допустять до голосування, але, як висловився Ляшко, «за таким же процесом, як і людину з підозрою на гостру респіраторну вірусну хворобу».

Між конституційним правом виборця проголосувати та правом на безпеку захисту здоров’я й життя Ляшко обрав перше — дотримання Конституції України. За його словами, усі нормативно-правові акти, у тому числі й зміни до постанови про карантин № 641 Кабінету міністрів України, передбачають можливість здійснити виборче право кожному. Навіть людині із симптомами гострої респіраторної вірусної хвороби.

Також Ляшко нагадав, що всі мають носити маску, яка прикриває рота і носа, все інше — адмінправопорушення. «У випадку, якщо людина відмовляється одягнути маску на рота і носа, її все одно потрібно допустити до здійснення свого виборчого права. Але після здійснення свого виборчого права вона повинна нести адміністративну відповідальність за порушення чинного законодавства», — сказав чиновник.

Перед тим Кабінет міністрів на позачерговому засіданні 14 вересня затвердив Порядок здійснення протиепідемічних заходів під час організації та проведення виборів на тлі пандемії коронавірусу.

Члени спеціальних виборчих дільниць допускатимуться до роботи на місцевих виборах, призначених на 25 жовтня, за умови отримання негативного тесту на COVID-19. У разі виявлення одного хворого всі інші члени комісії можуть продовжувати роботу. Про це УНН повідомили в ЦВК.

Пропозиція контролювати нардепів щодо дотримання маскового режиму цілком слушна. Коронавірусом вже заразилися Петро Порошенко, Кіра Рудик, Яна Зінкевич, Олександр Корнієнко та інші політики.

А все, що ви хотіли дізнатись про місцеві вибори, але боялися запитати, ми зібрали для вас в одному матеріалі. Chas News відповідає на головні запитання цьогорічного виборчого сезону.