Іран навмисно атакував літак МАУ — секретар РНБО
Getty Images

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов вважає, що збиття літака «Міжнародних авіаліній України» була навмисною атакою Ірану.

«Іран не дозволяє нікому вивчати цю трагедію, і вони затримують або уповільнюють будь-які розслідування. Той факт, що вони самі проводять розслідування, — досить дивує, ввічливо кажучи», — зазначив Данілов в інтерв’ю канадському виданню Globe and Mail.

На його думку, Іран міг навмисне збити український літак, щоб покласти край військовій ескалації з США. Авіатроща сталася тієї ж ночі, коли Тегеран обстріляв американські бази в Іраку у відповідь на вбивство свого генерала Касема Сулеймані, повідомляє агентство «РБК-Україна».

«Це було навмисно. Це була свідома атака», — підкреслив Данілов. Також міністр закордонних справ Дмитро Кулеба назвав звіт Ірану щодо збиття літака неподалік Тегерана в січні 2020 року спробою приховати справжні причини авіакатастрофи.

Нагадаємо, як вже писав Chas News, дослідження відкритих джерел показують, що український літак під час взльоту чітко виконував вказівки диспетчерів і влада Ірану заздалегіть погодила курс повітряного судна. Це свідчить про те, що літак збили навмисно. За однією з гіпотез, на борту літака МАУ міг перебувати певен вантаж, або документи, які становили небезпеку для іранського уряду.

«Цинізм і жорстокість». Доповідачка ООН звинуватила Іран у приховуванні обставин збиття літака МАУ