Ірина Фаріон померла після замаху на неї у Львові

Колишня народна депутатка Ірина Фаріон померла 19 липня 2024 року — через кілька годин після того, як в неї стріляли у Львові.

Про це повідомив мер Львова Андрій Садовий .

«Біда. Стало відомо, що Ірина Фаріон померла в лікарні. Медики зробили все можливе, але поранення було несумісне з життям... Це дуже страшно і жахливо. Я завжди кажу, що в Україні більше немає безпечного місця. Але щоб таке зухвале, нагле вбивство. Вбивцю треба знайти!.. Замовник також має бути відомим і нести повну відповідальність»,  написав Садовий.

Вбивство Ірини Фаріон: що відомо

19 липня близько 19:30 у Львові стріляли у колишню народну депутатку, мовознавицю Ірину Фаріон. Подія сталась на вул. Масарика, 3.

Стрільця бачили місцеві мешканці, той був у рукавичках, а його зброя — без глушника.

60-річна Фаріон на момент приїзду лікарів була жива, але отримала поранення у скроню і знаходилась у важкому стані.

Близько 20:00 Фаріон поступила у відділення невідкладної медичної допомоги лікарні Святого Пантелеймона. Вона була у критичному стані — відкрите проникаюче вогнепальне поранення голови, глибока мозкова кома, штучна вентиляція легень.

Хто вбив Ірину Фаріон

Нападник на Ірину Фаріон втік з місця події. Поліція проводила спецоперацію по його затриманню.

Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко повідомив, що  правоохоронці мають покази свідків і опрацьовують дані з камер відеоспостереження.

Також в поліції повідомили, що шукають молодого чоловіка, який, ймовірно, кілька днів стежив за Іриною Фаріон біля її будинку.

Хто така Ірина Фаріон: біографія і скандали

Ірина Фаріон народилася 29 квітня 1964 року у Львові. Була мовознавицею, доктором філологічних наук, народною депутаткою України VII скликання від ВО «Свобода».

Ревно відстоювала українську мову. Через свою радикальну позицію і критику російськомовних українців  неодноразово потрапляла у скандали.

6 листопада 2023 року Фаріон в інтерв'ю Янині Соколові жорстко розкритикувала українських військових, які користуються російською мовою. На тезу журналістки, що частина бійців «Азову» та 3-ї штурмової бригади спілкуються саме російською і ми їх не можемо назвати «кацапами», вона відповіла: «Я не можу назвати їх українцями, якщо вони не говорять українською мовою».

Після цього військовий Максим Жорін заявив, що Фаріон «розколює українське суспільство за фсбшними методичками» та послав її на три літери. А військовий Богдан Кроткевич назвав її «посібницею російської пропаганди і, можливо, людиною з високим рівнем деменції».

14 листопада студенти Львівської політехніки, у якій працювала Фаріон, вийшли на акцію протесту з вимогою її звільнення. А Служба безпеки України розпочала кримінальне провадження та призначила низку експертиз щодо висловлювань і публікацій Ірини Фаріон.

Через скандал Фаріон звільнили із «Львівської політехніки», де вона була професоркою кафедри української мови Інституту гуманітарних та соціальних наук. Але у травні 2024 року року поновили на посаді.