Апеляційний суд поновив Ірину Фаріон на посаді професорки «Львівської політехніки»

У середу, 29 травня Львівський апеляційний суд постановив поновити Ірину Фаріон на посаді професорки кафедри української мови Інституту гуманітарних та соціальних наук НУ «Львівська політехніка».

Відповідну постанову ухвалила колегія суддів у складі головуючої Світлани Копняк, суддів Світлани Бойко та Андрія Ніткевича, пише zaxid.net.

Крім того, «Львівська політехніка» має виплатити Фаріон середній заробіток за час вимушеного прогулу у розмірі понад 123 тис. грн, а також судовий збір.

Постанову ще можна оскаржити у Верховному суді. Представник «Львівської політехніки» заявив, що очікує на повний текст рішення, а тоді будуть думати про наступні кроки.

Скандал із Фаріон: що відомо

На початку листопада на каналі журналістки Яніни Соколової вийшла розмова з Іриною Фаріон, у якій вона розкритикувала російськомовних бійців «Азову» і 3 штурмової бригади. Вона сказала, що не може вважати їх українцями, і порадила їм «називати себе русскімі», оскільки ті в публічній площині говорять російською мовою.

Деякі військові та громадські діячі обурилися через заяву мовознавиці. 

14 листопада студенти Львівської політехніки провели мітинг з вимогою звільнити викладачку. Тоді керівництво університету відповіло, що це питання розгляне спеціальна робоча група, однак одразу наголосили про відсутність підстав для розірвання з нею контракту.

Наступного дня Служба безпеки відкрила кримінальне провадження щодо заяв Фаріон, зокрема, за статтями про порушення таємниці листування та образу честі і гідності військовослужбовців. Після цього на сайті університету і з'явилася інформація про її звільнення, що також підтвердив міністр Лісовий.

Сама Фаріон назвала це рішення незаконним та обіцяла оскаржити його у суді.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

СБУ не виявила порушень у скандальному номері «95 кварталу» про рівненського військкома