Кабмін легалізував деякі препарати на основі канабісу
Конопляна правда

Кабінет міністрів постановою №324 від 7 квітня виключив зі списку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів деякі препарати на основі канабісу. Постанову про це опублікували на урядовому порталі.

У документі зазначено, що «до речовин ізольованого канабідіола (ізоляту канабідіола) цією постановою заходів державного контролю не встановлюються».

Оборот психотропних речовин «Дронабінол», «Набінол» і «Набіксімолс» допускається тільки у формі лікарських засобів або в формі субстанцій, призначених для виробництва таких лікарських засобів, вказано в документі .

«Питання легалізації канабісу для медичних цілей вирішене. Респект КМ. Більше немає підстав для фоток дітей, які страждають від болю й потребують негайної легалізації наркотиків. Правда, питання вирішене не так, як хотіли ділки, які мріють про плантації марихуани з вільним її оборотом в найбіднішій країні Європи», — прокоментував постанову Кабміну глава комітету з питань податкової політики Верховної Ради Данило Гетманцев на своєму Telegram-каналі.

Питання легалізації медичного канабісу було включене до опитувальника президента Зеленського на парламентських виборах. Цю ініціативу підтримали 64% опитаних.

В Офісі президента заявили, що близько 2 млн українців потребують медичного канабісу. Це може допомогти онкохворим, які зараз змушені приймати більш важкі і небезпечні препарати. Також досвід інших країн показує: марихуана може допомагати при депресіях і посттравматичних розладах.

 22 грудня 2020 року голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія заявив, що в уряді вирішили включити препарати з медичного канабісу в список ліків, що відпускаються за рецептом ф-1 («червоний рецепт»).

У грудні 2020 року народні депутати повідомили, що для легалізації медичного канабісу достатньо постанови Кабінету міністрів, яке переносить коноплю зі списку заборонених речовин в список контрольованих. МОЗ погодився і публічно підтримав цю ініціативу.

Активісти про легалізацію препаратів Кабміном

Препарат «Набілон» є синтетичним канабіноїдом, який використовується в медицині для запобігання побічним ефектам від хіміотерапії (нудоти, нападів блювоти).

«Набіксімолс» застосовується для зняття спазмів і полегшення болю при розсіяному склерозі.

Видання «Апостроф»22 березня навело думку громадських активістів про те, що дозволити до використання два препарати на основі канабіноїдів, але залишити сам канабіс в списку особливо небезпечних наркотичних засобів є «дивним». «Це зразок того, як якщо б в Україні був введений «сухий» закон, але конкретну марку горілки продавати дозволили», — писали тоді журналісти з посиланням на співрозмовників-активістів.

«Це створює досить хитку юридичну рівновагу і реєструвати препарати, що мають таку подвійну складову — це вже провал», — пояснив співорганізатор Маршу свободи за легалізацію медичного канабісу Тарас Ратушний.

Також активісти задали Кабміну питання, чому легалізацію пропонують поширити тільки на два конкретних препарати.

«Припустімо, що ви робите конкретну таблетку з якоюсь назвою. І раптом, якась країна приймає рішення, що тільки ваша таблетка буде продаватися на території країни. Тобто ви отримуєте монополію просто фантастичного масштабу. Мало того, що це не практикується, але ще і забороняється законом. А тут цілий ринок створюється під дві таблетки», — пояснив тоді «Апострофу» глава благодійної організації «100% життя» Дмитро Шерембей.

За словами Шерембея, два препарати, які Кабмін включив до нового переліку, коштують дуже дорого — $2055 та $640 відповідно. В своїй основі вони містять лише хімічну копію канабісу. «Навіщо потрібна хімічна копія рослини, якщо ця рослина росте сама по собі, а ліки із неї коштуватимуть $20, замість $600 та $2000 — як це відбувається із «Дронабінолом» та «Набіксімолсом», зазначеними в постанові? Це нагадує мені, як зробити штучний бензин та продавати його за $600 за літр, у той час, коли є нафта, та з неї можна робити бензин за долар», — пояснює Дмитро у коментарі «Українській правді. Життя».

Глава організації також зауважує, що до короткого списку не увійшов препарат «Епідіолекс». Це ліки від фармрезістентної епілепсії. Їх потребує 18 тисяч дітей в Україні.

На думку Дмитра, нова постанова кабміну лобіює інтереси окремих фармкомпаній. «Це чисто лобістські дії МОЗ, які відстоюють в Україні інтереси лише двох виробників, замість того, щоб дозволити усім пацієнтам лікуватися ліками на основі медичного канабісу», — заявив очільник організації.

При цьому заступник міністра охорони здоров’я Ігор Іващенко у коментарі «Українській правді. Життя» запевнив, що виробники лікарських засобів, які містять у своєму складі ізольований канабідіол, можуть звертатися за реєстрацією до «Державного експертного центру».

«Переломний момент». ООН виключила канабіс зі списку найнебезпечніших наркотиків