В Офісі президента оголосили всі п’ять запитань з опитування Зеленського

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк озвучив список питань, які увійдуть до всеукраїнського опитування 25 жовтня.

Він також уточнив у коментарі НВ, що з п’ятого питання ще тривають обговорення.

Отже, питання, поступове оголошення яких нагадує рекламне просування продукту, такі:

1. Чи підтримуєте ви ідею довічного ув’язнення за корупцію в особливо великих розмірах?

2. Чи підтримуєте ви створення вільної економічної зони на території Донецької та Луганської областей?

3. Чи підтримуєте ви скорочення кількості народних депутатів до 300?

4. Чи підтримуєте ви легалізацію канабісу в медичних цілях — для зменшення болю у важких хворих?

5. Чи підтримуєте ви право України на використання безпекових гарантій, визначених Будапештським меморандумом, для відновлення її державного суверенітету й територіальної цілісності?

З другого питання, щодо вільної економічної зони на Донбасі, офіс президента оприлюднив свої пояснення.

Чиновники закликали враховувати існування ОРДЛО на Донбасі й запевнили: «Ми обов’язково повернемо Донецьк і Луганськ. Але пришвидшити цей процес, спростити реінтеграцію, відійти від традиційно пасивного очікування позитивного рішення можна лише за рахунок більш проактивної та ініціативної нашої позиції».

Офіс президента вважає, що створення на вільній частині Донбасу спеціальних економічних умов суттєво вплине на темпи та концепції дієвої реінтеграції. Звісно, якщо це підтримають українці.

В офісі обіцяють «концепцію регіональної економіки, яка «зшиває» регіон, робить його привабливим для бізнесу, системно відновлює інфраструктуру. Спочатку все відбуватиметься на підконтрольній Українській державі території. Ці райони наразі переживають значний негативний вплив від війни». Чиновники обіцяють залучення на Донбас провідних компаній та підживлення економічного розвитку за рахунок партнерських програм.

Вільна (або спеціальна) економічна зона — це частина території України, на якій функціонує спеціальний режим економічної діяльності. На такій території можуть встановлюватися пільгові митні, валютно-фінансові, податкові та інші умови. Створення ВЕЗ має на меті залучення іноземних інвестицій, збільшення експорту товарів і послуг, впровадження нових технологій, раціональніше використання природних і трудових ресурсів.

Четверте питання зі списку аж надто нагадує нещодавну ініціативу Камали Гарріс, кандидата у віцепрезиденти США. Ми писали про те, що вона запропонувала декриміналізувати куріння коноплі у США на федеральному рівні.

Раніше ми повідомляли, що 13 жовтня президент Володимир Зеленський анонсував проведення у день виборів 25 жовтня всенародного опитування. На ньому українцям запропонують відповісти на п’ять запитань. Їх політик спершу не назвав.

Перше питання Зеленський озвучив 14 жовтня.

 

Не питай мене чому