Керівники НАТО обурилися діями Росії щодо України, порушеннями міжнародного права та цілісності країн

Росія цинічно нехтує міжнародними правом та не поважає територіальну цілісність країн-сусідів. Очільники НАТО згадали Україну, Білорусь, Молдову та Грузію, де росіяни розмістили свої війська.
Керівники НАТО стурбовані діями РФ щодо країн-сусідів, а також наголосили, що підтримують територіальну цілісність України, Білорусі, Грузії та Молдови. Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у перший день переговорів міністрів закордонних справ Альянсу, повідомляє 24 канал.
Столтенберг наголосив, що Росія розмістила війська з порушенням побажань урядів — сусідів України. Він також нагадав, що саме Росія незаконно окупувала український Крим і продовжує дестабілізувати Східну Україну.
Крім того, російські війська є в регіонах Грузії та у молдовському Придністров'ї. І це, за словами генсека НАТО, є порушенням територіальної цілісності Молдови.

Члени НАТО твердо підтримують територіальну цілісність та незалежність Молдови й Білорусі. Майбутнє Білорусі має вирішувати її жителі. Ми, звичайно, стурбовані тим, що бачимо, зокрема репресіями проти мирних демонстрантів та відсутністю поваги до основних демократичних прав у Білорусі

Він наголосив, що НАТО має залишити за народом Білорусі рішення щодо майбутнього своєї країни. Наприкінці промови генсек НАТО вкотре заявив, що іноземного втручання до білоруських справ бути не повинно.

Перебіг переговорів міністрів закордонних справ Альянсу

У вівторок, 1 грудня, відбулося перше засідання Північноатлантичної ради на рівні міністрів закордонних справ. Перемовини відбуваються з 1 по 2 грудня у форматі відеоконференції з огляду на COVID-19.
На ньому НАТО розгляне посилення військових позицій Росії у світі, зокрема у контексті подій в Нагірному Карабасі та Білорусі.
Після першого дня перемовин генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що в Альянсі підтримують діалог між США і Росією з обмеження кількості ядерної зброї.
Наразі Україна має статус особливого партнера Альянсу, а наші військові беруть участь у спільних навчаннях. Інколи кораблі НАТО заходять до акваторій українських морів, щоб посилити військову присутність у регіонах.
Як ми писали раніше, НАТО готується надати Грузії План дій щодо членства. Але рішення ще не ухвалене.