Колаборанти хочуть приєднати Херсон до росії без проведення «референдуму»

Окупаційна адміністрація Херсонщини хоче одразу приєднати область до росії, навіть без проведення фейкового «референдуму».

Відповідну заяву зробив колаборант Кирило Стремоусов, якого росіяни називають «заступником голови військово-цивільної адміністрації».

«Херсон — це росія, ніякої Херсонської народної республіки на території області створюватися не буде, референдумів не буде», — сказав він у коментарі російським державним ЗМІ.

За його словами, херсонські колаборанти хочуть одразу звернутися до пітуна, щоб той видав указ про «приєднання» області до рф.

Відмову від проведення «референдуму» він пояснив тим, що результати фейкового голосування, організованого окупантами в 2014 році у Криму не визнало міжнародне співтовариство.

Заяву Стемоусова оперативно прокоментували у кремлі. Дмитро пєсков, речник путіна, заявив, що чи бути такому зверненню мають «мають вирішувати жителі Херсонської області», а реакція на нього керівництва рф має бути «ретельно вивірена юристами і правниками».

Відреагували на плани окупантів і в Офісі президента. Михайло Подоляк, радник голови ОП, наголосив, що єдине звернення, яке можуть підгодовувати «гауляйтери Херсонської області» — це прохання про помилування після вироку суду.

«Окупанти можуть просити приєднатися хоч до складу Марсу, хоч до Юпітера. Українська армія звільнить Херсон, які б ігри слів не вигадували окупанти», — підкреслив він.

Нагадаємо, російські війська захопили Херсон ще 2 березня. Спочатку окупанти не втручалися у роботу української адміністрації міста на чолі з мером Ігорем Колихаєвим. Але 25 квітня ворожі військові зайняли мерію та зняли з неї українські прапори.

Наступного дня росіяни призначили «голової» області ексмера Херсона Володимира Сальдо, а «мером» міста ще одного місцевого колаборанта Олександра Кобця.

6 травня, в окупований Херсон приїхали Денис Пушилін, ватажок бойовиків «днр», та Андрій Турчак, один із лідерів путінської партії «Єдина росія». Останній заявив, що «росія тут назавжди». При цьому він додав, що статус області «мають визначати місцеві жителі» і у цьому питанні не треба «забігати наперед».

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

З окупованого Херсона виїхали близько 45% жителів, а з області — кожен п'ятий — голова ОВА