«Космічні» вихідні Маска. Його компанія всьоме використає ракету Falcon 9 для доставки апаратів на орбіту
SpaceX

Компанія Ілона Маска SpaceX 22 листопада здійснить запуск 16-ої місії Starlink з новою партією Інтернет-супутників. На орбіту вантаж доставить ракета компанії, яка вже шість разів виконувала подібні місії.

Як повідомляє SpaceX в Twitter, ракета-носій Falcon 9 стартуватиме з комплексу SLC-40 у Флориді, США, 22 листопада. 

«Перший ступінь Falcon 9 раніше підтримувала шість місій; цей запуск зробить його лідером флоту», — йдеться в повідомленні компанії.

Через дев’ять хвилин після запуску багаторазова частина ракети-носія Falcon 9 приземлиться на безпілотну платформу в Атлантичному океані.

Це 104-й запуск ракет з покоління Falcon.

Запуск супутників Starlink

18 жовтня SpaceX провела черговий успішний запуск ракети-носія Falcon 9 з місією Starlink 13 v1.0, відправивши на орбіту нову партію з 60 інтернет-супутників.

Під час запуску SpaceX вшосте використала і посадила на морську платформу одну і ту саму першу ступінь ракети Falcon 9.

Нині орбітальну групу супутників поповнили ще 60 апаратів, тепер їх 833.

Ідея Starlink

Ряд світових інноваційних мега-компаній (Samsung, Amazon, Boeing і т. ін.) розглядають можливість глобального покриття планети супутниковим Інтернетом. Однак поки найбільшого прогресу досяг саме проект Starlink від компанії SpaceX.

Компанія виводить на земну орбіту міні-супутники, які в підсумку повинні покрити Інтернетом всю територію планети. Загалом SpaceX планує в першій фазі вивести на орбіту 12 тисяч таких міні-супутників. Згодом їх кількість хочуть збільшити до 42 тисяч.

Надавати послуги з доступу в Інтернет SpaceX планувала у 2020 році в США і Канаді, а у 2021-му — в усьому світі. Витрати на проект компанія оцінює в $10 млрд.

Перші розробки Starlink почалися ще в 2015 році, а 22 лютого 2018 року компанія запустила в космос тестові прототипи.

За словами експертів, якщо проект буде успішним, люди в усьому світі, зокрема, у віддалених поселеннях з поганим зв’язком, отримають доступ до Інтернету, який приблизно в 40 разів швидший, ніж сьогодні в середньому пропонують провайдери.

Ракета SpaceX стартувала на орбіту із супутником для вивчення океану

Ракета-носій Falcon 9 американської компанії SpaceX у суботу стартувала на орбіту з науковим океанографічним супутником Sentinel-6AMichael Freilich, повідомляє NASA.

Запуск відбувся о 19:17 за Києвом з авіабази Ванденберг (штат Каліфорнія).

Космічний апарат Sentinel-6A Michael Freilich через 53 хвилини після старту ракети був виведений на орбіту.

Sentinel-6A є частиною спільної програми NASA, Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США та Європейського космічного агентства з відстеження рівня світового океану і збору даних про вплив глобального потепління на зміну берегових ліній. Апарат стане частиною супутникової орбітальної групи Copernicus з моніторингу довкілля Землі.

 

Передісторія

Компанія Ілона Маска — нині світовий лідер за кількістю супутників на орбіті Землі. Зараз їх майже 1000, а за декілька років буде 41 000.

За даними Управління ООН з питань космічного простору, з моменту створення в 1957 році першого в світі штучного супутника «Спутник», людство відправило в космос трохи більше 8 000 об'єктів. Вважається, що від чверті до половини з них досі функціонують.

Ракета Falcon 9, яка і використовується для доставки супутників системи Starlink на орбіту, за один виліт може доставити максимум 60 апаратів.

Більшу кількість супутників зможе виводити на орбіту космічний корабель компанії Маска — Starship, перший тестовий запуск якого повинен відбутися в кінці листопада.

Як ми писали раніше, 3 вересня SpaceX провела успішне випробування корабля Starship, який планується використовувати для польотів до Червоної планети.

SpaceX не визнає міжнародне право на Марсі, згідно з Умовами надання послуг Starlink