Кравчук: РФ може напасти на Херсон і Маріуполь через воду для Криму
Пресцентр ООС

Росія може атакувати українські міста Херсон і Маріуполь, щоб «пробити дорогу» до тимчасово окупованого Криму для забезпечення півострова водою.

Як розповів в інтерв’ю «Радіо Свобода» Леонід Кравчук, голова української делегації в Тристоронній контактній групі (ТКГ), Кремль хоче перетворити окупований Крим на військову базу.

«Україна просто так поставляти воду в Крим не буде, тому що ми не знаємо, кому ця вода піде — громадянам на полив, чи військовим заводам», — сказав Кравчук.

Перший президент України вважає, що питання води для півострова загострюватиметься, але Росії не вдасться примусити Україну постачати воду у такий спосіб.

«Це буде один з поштовхів для Росії пробити дорогу звідти до України. Херсон, Маріуполь — цю частину вони хочуть якось пробити до Криму, щоб забезпечити Крим водою. Оце буде одна з причин більших атак чи більших агресивних кроків Росії», — заявив Кравчук.

Раніше командувач ВМС України Олексій Неїжпапа заявив, що Росія під час окупації Криму наростила військову могутність. За його словами, наразі український півострів — найпотужніша російська військова база.

У Міноборони України вважають, що РФ готується до розміщення ядерної зброї в окупованому Криму.

У сьому річницю так званого «референдуму» в Автономній республіці Крим російська влада вкотре заявила про «законність» плебісциту і не допускає навіть думки про повернення півострова.

Україна презентувала Європарламенту «Кримську платформу»