КСУ після двох критичних рішень Венеційської комісії пообіцяв вивчати зауваження «для врахування при напрацюванні рішень»
Getty Images

Конституційний суд України після рішення Венеційської комісії оприлюднив 11 грудня дві заяви. Серед іншого, він обіцяє врахувати зауваження та змінити стиль своїх рішень.

Заяви суд оприлюднив на своєму сайті.

Венеційська комісія оприлюднила вже два висновки у відповідь на звернення Володимира Зеленського щодо конституційної кризи.  

КСУ наголошує, що Венеційська комісія фактично визнала його рішення про визнання неконституційними частини антикорупційного законодавства таким, що має бути виконане, та не висловилася про необхідність змінити чинний склад суддів КСУ.

«Разом з тим, висновок містить низку критичних зауважень до вказаного рішення (КС №13-р/2020 від 27 жовтня — Прим. ред.), зокрема, щодо аргументації в мотивувальній частині, порядку вирішення конфлікту інтересів по заявленим відводам суддів, можливих наслідків щодо прийнятого законодавства по боротьбі з корупцією», — пише КСУ у повідомленні.

Судді пообіцяли вивчати зауваження ВК «для врахування при напрацюванні рішень».

У КСУ знайшли у висновку ВК кілька пунктів на свою користь

У КСУ знайшли у висновку Венеційської Комісії та Генерального Директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи кілька пунктів на свою користь. Їх вони оприлюднили на офіційній сторінці у Facebook.

Члени суду зазначили, що «сприймають критичні зауваження щодо ухваленого Рішення та враховуватиме їх у подальшому».

«Венеційська комісія наголошує, що боротьба з корупцією є важливим елементом правової держави, але й таким же елементом щодо поваги Конституції та конституційного правосуддя. Вони йдуть пліч-о-пліч. Парламент і виконавча влада мають поважати роль КС як «охоронця» Конституції і мають виконувати його рішення», — наводить КСУ частину висновку Венеційки.

Президент подякував за позицію Венеційської комісії щодо наслідків рішення КСУ

Президент України Володимир Зеленський взяв участь у засіданні Європейської комісії «За демократію через право» у форматі відеоконференції.

Політик подякував Венеційській комісії за «допомогу Україні в утвердженні ідей верховенства права та конституційних цінностей», повідомляє його пресслужба.

Також президент подякував голові ВК Джанні Букіккіо за розуміння ситуації, яка склалася через рішення КСУ від 27 жовтня 2020 року.

Президент погодився з висновком ВК, що рішення КСУ підриває довіру громадськості до конституційного правосуддя загалом.

Також глава держави подякував за рекомендацію Венеційської комісії про зобов'язання держслужбовців, включно із суддями, зокрема й КСУ, подавати фінансові декларації. Також він згоден із необхідністю ефективного механізму їхньої перевірки та санкцій згідно закону для тих, хто свідомо подає неправдиві дані.

Президент привітав висновки ВК щодо наслідків рішення КСУ від 27 жовтня 2020 року.

Два документи, які Комісія сьогодні формально схвалила, дають важливі орієнтири для вирішення ключових для мене завдань: яким чином уникнути заподіяння КСУ невідворотної шкоди антикорупційній реформі та як реформувати сам Конституційний Суд системно, щоб нинішня ситуація більше не повторилась

Політик зазначив, що юристи офісу президента та Верховної Ради аналізують висновки й рекомендації комісії, щоб оперативно їх врахувати.

Зеленський запропонує комісії з питань правової реформи при президентові України опрацювати рекомендації ВК та врахувати їх під час реформування судової системи.

«Стоїть завдання – провести аудит та оцінку ефективності здійснених реформ. Вважаю, що лише маючи такий аналіз, ми зможемо виправити помилки та створити законодавство, узгоджене з Конституцією України, міжнародно-правовими зобов’язаннями та рекомендаціями Венеціанської комісії», — сказав президент.

Наступним етапом він назвав напрацювання шляхів для відновлення довіри суспільства до конституційного судочинства.

Голова Венеційської комісії Букіккіо подякував президенту України за довіру до Європейської комісії «За демократію через право».

Передісторія

Венеційська комісія схвалила два висновки по Україні, які стосуються рішення КСУ та ситуації з антикорупційним законодавством.

9 грудня ВК разом з Генеральним управлінням з прав людини і верховенства права (DGI) Ради Європи оприлюднили Терміновий спільний висновок про законодавчу ситуацію з механізмами протидії корупції у відповідності з рішенням КСУ № 13-р/2020 від 27 жовтня.

У висновку зазначається, що рішення КСУ «не має чіткої аргументації і твердої основи у міжнародному праві».

Крім того, 10 грудня ВК оприлюднила другий висновок щодо ситуації з КСУ.

Висновок включає рекомендації Верховній Раді більш чітко прописати ситуації, при яких може бути обмежена діяльність КСУ, а суддям КСУ рекомендують більш конкретно вказувати причини неконституційності законів при прийняті рішень.

Зазначимо, 27 жовтня КСУ визнав невідповідною Конституції України, статтю 366-1 КК, яка передбачає відповідальність за брехню в декларації.

Chas News повідомляв, що ВАКС закрив другу справу щодо декларацій Труханова через скандальне рішення КСУ.

Влада оприлюднила план виходу з конституційної кризи через рішення КСУ