Кулеба розповів, що після жарту прем'єра Словаччини про Закарпаття
обмінювався SMS зі словацьким колегою
Getty Images

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розповів подробиці подій, які відбулися після невдалого жарту прем’єр-міністра Словаччини Ігоря Матовича про Закарпаття.

Як повідомляє МЗС України, про це Кулеба сказав у інтерв’ю словацькому інтернет-виданню Tyžden.

За словами Кулеби, після висловлювань Матовича він обмінявся SMS-повідомленнями зі словацьким колегою Іваном Корчоком, який незадовго до цього відвідував Київ.

Я познайомився з Корчоком особисто два-три тижні тому. Тоді ми мали чудову розмову, тому я розумію, що Корчок, мабуть, почувався погано через висловлювання прем’єр-міністра  Матовича. Не лише як міністр закордонних справ Словаччини, а й як громадянин Словаччини, який поважає сусідні країни

Він також зазначив, що не спілкувався з Матовичем. «Ми отримали публічні вибачення від прем’єр-міністра у Twitter. Весь інцидент вчить одному — такі жарти за визначенням недоречні», — зазначив міністр.

Нагадаємо, під час радіоінтерв’ю на запитання журналіста, що глава словацького уряду пообіцяв росіянам за постачання вакцини, Матович відповів: «Закарпатську Україну».

Потім Матович дав зрозуміти, що пожартував і запевнив, що не давав росіянам жодних обіцянок.

Скандал у Словаччині через російську вакцину

У Словаччині сталася політична криза через закупівлю урядом російської вакцини від коронавірусу «Спутник V», яка поки не пройшла сертифікацію в Євросоюзі. Політична сила «За народ», а також «Партія свободи і солідарності» висловили готовність вийти з керівної коаліції. Ситуація може призвести до дострокових парламентських виборів.

Перша партія «Спутник V» надійшла до країни 1 березня. Словаччина стала другою країною в Євросоюзі після Угорщини, яка має намір почати вакцинацію препаратом до офіційного схвалення вакцини на рівні ЄС.

3 березня глава уряду Словаччини Матович пожартував про те, що словацька влада розплатилася з Росією за постачання вакцини від коронавірусу Спутник V «Закарпатською Україною».

Того ж дня Міністерство закордонних справ України зажадало вибачень від Матовича за жарт про Закарпаття.

Міністр закордонних справ Словаччини Корчок вибачився за невдалий жарт про Закарпаття, який озвучив Матович.

22 березня Матович заявив, що готовий подати у відставку на тлі скандалу із закупівлею російської вакцини від коронавірусу «Спутник V».

Chas News повідомляв, що Словаччина юридично підтримуватиме вступ України в НАТО.  

Прем’єр Словаччини наголосив, що російська вакцина — це ліки, а не гібридна зброя