Лідери «нормандської четвірки» зустрінуться до 24 грудня — речник представництва України в ТКГ
Getty Images

До 24 грудня 2020 року очільники України, Франції, Німеччини та Росії зустрінуться у нормандському форматі. До цього часу українська сторона хоче обміняти утримуваних осіб.

Про це речник української делегації в Тристоронній контактній групі (ТКГ) Олексій Арестович розповів в коментарі «РБК-Україна».

«Глава української делегації Леонід Макарович запропонував провести такий обмін до Різдва — 24 грудня. Запропонував всіх на всіх, але як варіант хоча б ось цих близько 100 на відповідну кількість з російської сторони, яке ще належить уточнити. Приурочити це можна до проведення наступної зустрічі в нормандські форматі», — каже прессекретар.

Арестович говорить, що Кремль запропонував список з чотирьох категорій:

  • встановлений та згоден на обмін;
  • згоден на обмін та підготовлений до нього;
  • встановлений, але не згодний на обмін;
  • не встановлений.

«За цим списком влітку ми передали близько ста осіб. В першу чергу це військовослужбовці та співробітники спецслужб України, які потрапили в полон. Чотири рази відтоді ми подавали списки, росіяни не реагують, нічого не відповідають. Не тільки наші не розглядають, але і не подають свої списки», — підкреслив речник делегації в ТКГ.

Арестович наголосив, що йде боротьба за кожного полоненого.

«Не хочемо порушувати суспільство обговоренням: чому 95, а не 97, кого включили, а кого ні, і не хочемо давати помилкових надій рідним», — наголосив прессекретар.

Chas News повідомляв, що очільники МЗС України та Німеччини обговорили ситуацію з новими КПВВ на Донбасі.

Раніше ми писали, що Україна готує зустріч радників лідерів «нормандської четвірки».

Україна розроблятиме План дій для ефективної роботи ТКГ — представники Німеччини та Франції підтримали