Лідери України, Німеччини і Франції закликали Путіна відвести війська
Bundesregierung

Президент України Володимир Зеленський, канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Еммануель Макрон закликали Росію відвести від кордону з Україною перекинуті туди війська.

Про це йдеться у спільній заяві за підсумками переговорів лідерів трьох країн у п’ятницю 16 квітня.

«Канцлер, президент Макрон та президент Зеленський обговорили, зокрема, безпекову ситуацію на українсько-російському кордоні та на сході України. Вони розділили стурбованість щодо посилення присутності російських військ на кордоні з Україною і в незаконно анексованому Криму. Вони закликали відвести ці підкріплення з метою деескалації ситуації», — йдеться у документі, поширеному речником уряду Німеччини.

Канцлер Німеччини та президент Франції підтвердили свою підтримку незалежності, суверенітету і територіальній цілісності України.

«Вони наголосили на необхідності повного виконання Мінських домовленостей з обох сторін і заявили, що Німеччина та Франція продовжать свої зусилля у «нормандському форматі», — йдеться у повідомленні.

Міст для повернення Росії

Президент США Джо Байден сподівається провести зустріч з президентом РФ Володимиром Путіним, яка може стати «мостом» для повернення Росії у світове співтовариство.

Як нагадала прессекретарка Білого дому Дженніфер Псакі, Росія, зокрема, виключена з переговорів «Великий вісімки» (G8).

«Пропозиція президента (Байдена про зустріч з Путіним, — Прим. ред.) — це міст назад», — сказала Псакі.

Вона зазначила, що Росія зацікавлена в тому, щоб прийняти цю пропозицію.

15 квітня США запровадили нові санкції проти 32 юридичних та фізичних осіб Росії за спроби вплинути на президентські вибори у 2020 році. Також обмеження схвалили через хакерські атаки, окупацію та репресії в анексованому Криму.

Того ж дня президент США Джо Байден оголосив про запровадження у Сполучених Штатах режиму надзвичайної ситуації у зв’язку зі зловмисними діями Росії. Для подолання російської загрози влада США планує арештувати активи низки громадян РФ.

«Зараз час деескалації». Байден запропонував Путіну провести саміт в Європі цього літа