Літаки НАТО в українському небі слідкують за армією РФ на трьох напрямках (фото)
Getty Images

21 січня одночасно три розвідувальні літальні апарати країн-членів НАТО слідкують за військами РФ навколо України.

Вони працюють у напрямах північних кордонів України, Донбасу, окупованого Криму та Придністров'я.

Відповідно до даних Flightradar24, північний кордон України на лінії Новоград-Волониський — Київ — Конотоп спостерігає американський стратегічний БПЛА RQ-4A Global Hawk. Враховуючи на потужність сенсорів цього дрону, навіть 100-км дальність до кордону дозволяє «просвітити» позиції армії РФ на достатню глибину.

RQ-4A Global Hawk (позивний UAVGH000), відповідно до Flightradar24 злетів з бази США у ОАЕ. 

НАТО

Водночас літак радіотехнічної розвідки RC-135W Rivet Joint повітряних сил США здійснює політ для моніторингу окупованого Донбасу та з північної сторони поблизу анексованого півострова, з охопленням у зону сенсорів і Придністров'я.

НАТО

З півдня працює неназваний літак, який увімкнув свій транспондер лише поблизу півострова. Профіль польоту літального апарату: висота 7 км, швидкість — 500 км/год, скоріш за все, вказує на літак типу американських P-3 Orion чи ЕР-3Е Aries, або європейського Br.1150 Atlantic або інших гвинтових літальних апаратів.

Україна НАТО

Всі ці літаки повністю контролюють дії російських військ, які зараз розташовані навколо України та на окупованих територіях.

Слід врахувати, що данні Flightradar24 не є «абсолютною істиною», проте це — один з небагатьох публічних сервісів відстеження польотів літаків.

Водночас військові борти можуть не вмикати транспондер, тому це — мінімальна кількість літаків, які діють з відвертою демонстрацією.

Раніше Сhas News писав, що в Великій Британії впевнені: до російського вторгнення в Україну залишилося кілька днів.

Водночас у Кремлі заявили, що це НАТО здійснює «вторгнення в Україну», тому РФ залишить свої війська на українському кордоні.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Супутники Maxar зробили нові знімки скупчення російських військ біля кордонів України (фото, відео)