Лукашенку та НОК Білорусі заборонили відвідувати Олімпійські ігри
Getty Images

Міжнародний олімпійський комітет заборонив Національному олімпійському комітету Білорусі брати участь в Олімпійських іграх. У МОК вважають, що нинішнє керівництво олімпійського комітету країни «не захищає спортсменів від політичної дискримінації». НОК очолює самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко.  

Про це на пресконференції повідомив президент МОК Томас Бах.

«Виключити членів виконавчого комітету Національного олімпійського комітету Білорусі з усіх заходів МОК, включаючи Олімпійські ігри, це стосується Олександра Лукашенка і Віктора Лукашенка як першого віцепрезидента, відповідального за повсякденне управління Національним олімпійським комітетом Білорусі», — зазначив Бах.

МОК включив в програму Олімпіади-2024 серфінг та брейк-данс

У МОК повідомили, що комітет припиняє фінансувати діяльність НОК, за винятком виплат, пов'язаних з підготовкою білоруських спортсменів до Олімпійських ігор і їх участю в них. Міжнародний олімпійський комітет не підримуватиме ніякі обговорення з НОК Білорусі.

У Лукашенка вже зазначили, що хтось «попросив» президента МОК ухвалити це рішення.

Передісторія

23 вересня Олександр Лукашенко таємно провів церемонію «інавгурації». Після цього білоруська опозиція закликала до безстрокової акції непокори Лукашенку. Країни Балтії розширили санкційний список громадян Білорусі, причетних до фальсифікації виборів та придушення мирних протестів.

Європарламент не визнав Лукашенка президентом і вимагає розслідувати отруєння Навального.

Раніше Тихановська заявила, що протести у Білорусі набудуть нової, партизанської, форми.

Chas News повідомляв, що Тихановська подякувала українцям за солідарність із білорусами.

Тихановська пообіцяла скасувати всі «кремлівські» домовленості Лукашенка