Маріуполь зараз: що відбувається в місті 26 квітня

З перших днів війни Маріуполь найбільше страждає від російських загарбників. Chas News зібрав, що відбувається в місті станом на 26 квітня.

9:57. Зранку над заводом «Азовсталь», де крім українських бійців ховаються і сотні цивільних, було видно стовп чорного диму.

Як повідомив Петро Андрющенко, радник мера Маріуполя, дим —наслідок нанесення бомбового удару.

«Враховуючи, що завод було законсервовано відповідно до технологічних норм, це може бути наслідком застосування надпотужних анти бункерних бомб. Варто пам’ятати – що будь-яке металургійне виробництво є об’єктом підвищеної небезпеки і навіть при умови консервації може створювати над небезпеку для всіх, хто зараз находиться всередині», — зазначив Андрющенко.

Тільки за минулу добу було скоєно 35 авіаударів, у ході яких сталося загоряння одного з цехів.

11:53. Росіяни почали облаштовуватися в місті, вони проводять «обшуки та зачистки» в Приморському районі міста. Вони зламують вціліли домівки та позначають ті, які їм потрібні символом Z. Інші розграбовують, залишають відкритими і саме їх планують для подальшого компактного розселення в зоні «умовної безпеки» маріупольців.

«В районі Морського ліцею окупанти анонсували відкриття першого соціального гуртожитку, де він буде знаходитись і кого розміщувати — з’ясовуємо», — пише Андрющенко.

11:56. За його словами, гуманітарна обстановка місті залишається важкою, попри заяви російської пропаганди, яка каже, що їжі в Маріуполі вдосталь.

Крім того, росіяни вирішили забезпечувати тільки тих чоловіків, яких залучають до робіт.

«Тому, чоловіки вимушені приймати участь у розборі завалів, облаштування братських могил буквально аби не вмерти з голоду», — зазначає радник мера.

Також він повідомив, що медична допомога в місті недоступна. Росіяни анонсували відкриття імітованої «лікарні» в приміщенні стоматологічного центру, «що мабуть найбільш каже про справжню підготовленість окупантів, їх дбання за цивільними і реальний стан інших лікарень».

11:55. У росії анонсували медаль «за визволення Маріуполя».

13:12. Крім мирного населення, окупанти вивозять до росії і архівний та культурний фонди Маріупольських музеїв

«Прямо зараз окупанти розграбовують архівний та культурний фонди Маріупольських музеїв. Повідомляють про намір все вивезти в Донецьк, а потім після оцінювання «відправити найбільш цінні експонати на експозицію до росії».  Росія країна офіційного грабування. Лють. Просто лють», — пише Андрющенко.

14:42. 12-річну Кіру Обединську, яку вкрали у Маріуполі та Вивезли до Донецька, повернули дідусеві.

«Доньку чемпіона України з водного поло Євгена Обединського, який загинув у Маріуполі, змогли вивезти з Донецька. Нині вона з дідусем перебуває у Києві. Про це повідомила бабуся дівчинки», — повідомили в Маріупольській міській раді.

16:07.

Президент Туреччини Реджеп Ердоган під час розпоми з путіним підняв питання Маріуполя, на що президент рф збрехав, що у місті вже не ведуться бойові дії.

18:27.

Військовий медик полку «Азов», який пише в Instagram під ніком dr.livese, опублікував нові фото з операійної на Азовсталі та розповів про становище захисників Маріуполя.

За його словами, наших військових постійно обстрілюють і серед них багато поранених. При цьому медикаменти майже закінчилися, зокрема, замість бинтів використовують простирадла. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @dr.livese

21:20.

Пресслужба генсека ООН Антоніу Гутерріша за підсумками переговорів у Москві повідомила, що путін дав принципову згоду на участь ООН та Міжнародного Червоного Хреста в евакуації мирних жителів із заводу «Азовсталь» у Маріуполі. А перед цим президент рф набрехав своєму співразмовнику, що у місті не ведуться бойові дії.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.