Маск показав мавпу з імплантованим у мозок чипом, яка грає у відеоігри силою думки
Entrepreneur

9 квітня стартап мільярдера-підприємця Ілона Маска оприлюднив кадри, на яких показано, як мавпа грає у просту відеоігру нібито силою думки. Їй вживили імплантати за новою технологією.

Трихвилинне відео Neuralink показує Пейджера, самця-макаку з чипами, вбудованими в обидві півкулі мозку. Він грає в гру Mind Pong. Хоча тварину навчили рухати джойстиком, на відео він відключений. Схоже на те, що Пейджер керує пристроєм, просто думаючи про те, щоб рухати рукою вгору чи вниз.

9-річній мавпі імплантували Neuralink приблизно за шість тижнів до зйомки відео.

Спочатку його навчили грати у відеоігри за допомогою джойстика за винагороду у вигляді бананового смузі, що надходить через металеву соломинку. Поки він робив це, пристрій Neuralink записував інформацію про те, як його нейрони навчаються передбачати рухи рук курсора.

За допомогою імплантованих електродів вдалося вивчити активність мозку Пейджера. І врешті пристрій навчався передбачати рух рук.

 

Neuralink працює за допомогою реєстрації та декодування електричних сигналів мозку. Апарат використовує понад 2 тис. електродів, імплантованих в ділянки моторної кори мавпи, яка координує рухи кисті та руки, йдеться у відеозаписі.

«Використовуючи ці дані, ми калібруємо декодер, математично моделюючи зв'язок між шаблонами нервової активності та різними рухами джойстика, за які вони відповідають», — пояснила фірма.

Одночасно Маск опублікував кілька оновлень в Twitter.

Кінцева мета фірми залишається тією ж — майбутні чипи Neuralink зможуть лікувати серйозні пошкодження головного і спинного мозку, аж до відновлення повної рухливості людей. «Перший продукт Neuralink дозволить людям з паралічем користуватися смартфоном за допомогою розуму швидше, ніж тим, хто використовує пальці», — написав Маск у четвер в Twitter.

Заснована Маском у 2016 році компанія Neuralink, що базується в Сан-Франциско, має на меті імплантувати бездротові комп'ютерні чипи до мозку, щоб допомогти вилікувати неврологічні захворювання. Так можна перемогти хворобу Альцгеймера, деменцію та пошкодження спинного мозку. А ще поєднати людство зі штучним інтелектом — хоча ця технологія все ще перебуває на початковій стадії .

У серпні 2020 року Маск представив свиню з імплантованим чипом Neuralink. У липні 2019 року Neuralink продемонстрував імплантацію до мозку крихітних електродних «ниток», а також пристрою за вухом.

Маск вже багато разів об'єднував різноманітних експертів для розробки технологій, раніше обмежених академічними лабораторіями. Так він зробив для ракет та електромобілів у компаніях Tesla Inc та SpaceX.

Раніше Neuralink говорила про плани перейти до перших випробувань нейроінтерфейсу на людях в кінці 2020 року. Поки випробування на людях не проводилися, хоча Управління з контролю за якістю харчових продуктів і лікарських препаратів (FDA) США визначило його як проривний пристрій. Воно затвердило програму, яка дозволить розробникам отримувати зворотний зв'язок від регулятора протягом усього процесу розробки.

У 2017 році Маск обіцяв комерційні нейроінтерфейси для зв'язку мозку з комп'ютером за 8-10 років, а пристрої медичного призначення — за чотири. В іншому інтерв'ю він тоді говорив про необхідність об'єднання «біологічного і цифрового інтелектів» як про наступний логічний етап розвитку людства.

Раніше у ЗМІ розійшлася схожа технологічна новина. Корейські вчені вживили в мозок лабораторної миші імплант, який дозволив керувати твариною за допомогою смартфона. Дослідники змогли в реальному часі впливати на поведінку миші, якій вкололи кокаїн. Про це розповіли на сайті Корейського передового інституту науки і технологій (KAIST).

Чекаймо вже у цьому столітті біопаспорт і «чіп во лбу»!

Фірма Маска імплантувала в мозок мавпи чип. Тепер тварина може силою думки грати у відеоігри