Ми можемо не дізнатися всієї правди про пандемію в Ухані через цензуру КНР
Getty Images

Громадянського журналіста із Китаю, що висвітлював спалах коронавірусу в Ухані, влада КНР ув’язнила на чотири роки. Уряд дочекався різдвяних свят на Заході, щоб безконтрольно застосувати жорсткі заходи до активістів.

Активістку Чжан Чжан визнали винною у «підбурюванні до сварок і провокуванні неприємностей» — ця стаття закону часто застосовується проти активістів, повідомляє BBC.

Минулого місяця їй інкримінували розповсюдження неправдивої інформації. «Вона також «прийняла» інтерв'ю від зарубіжних ЗМІ «Вільне радіо в Азії» та Epoch Times і злісно спекулювала на епідемії COVID-19 в Ухані», — йдеться в державному звинуваченні.

37-річного ексадвоката влада затримала у травні після репортажів із Уханя. Вона вже кілька місяців голодує. Її адвокати кажуть, що у неї погане здоров’я.

Чжан — одна з кількох громадянських журналістів, які зіткнулися з проблемами через репортажі про Ухань.

У Китаї немає вільних засобів масової інформації, і влада припиняє діяльність активістів або викривачів, що, як вважається, підриває реакцію уряду на спалах.

«Чжан Чжан виглядала дуже пригніченою, коли оголосили вирок», — заявив Рен Цюанью, яка була одним із її захисників, інформаційному агентству AFP.

Пані Чжан поїхала до Уханя в лютому, щоб самостійно повідомити про спалах там. Її репортажі та есе в прямому ефірі широко розповсюджувались у соціальних мережах, привертаючи до неї увагу китайської влади.

CHRD зазначила, що її звіти також включають висвітлення затримання інших незалежних журналістів та переслідування сімей жертв, які шукали відповідальності.

У відеоінтерв’ю з незалежним режисером перед арештом Чжан сказала, що вирішила відвідати Ухань, прочитавши в мережі повідомлення мешканця про життя в місті під час спалаху COVID-19.

Опинившись там, вона почала документувати те, що бачила на вулицях та лікарнях у прямих трансляціях, незважаючи на погрози з боку влади.

«Можливо, у мене непокірна душа. Я просто документую правду. Чому я не можу показати правду? Я не зупиню те, що роблю, тому що ця країна не може повернутися назад» — сказала Чжан в інтерв'ю, яке отримало ВВС.

За даними CHRD, Чжан зникла 14 травня. Через день стало відомо, що її затримала поліція в Шанхаї, тобто на відстані понад 640 км від Уханя.

На початку листопада влада офіційно висунула їй звинувачення. У ньому стверджується, що вона надсилала «неправдиву інформацію через текст, відео та інші засоби масової інформації через [платформи, такі] WeChat, Twitter та YouTube».

На знак протесту проти свого арешту Чжан оголосила голодування.

Один із її адвокатів заявив у своїй заяві, що коли він відвідав її на початку грудня, Чжан сказала йому, що її годують примусово через трубку. Він також сказав, що активістка страждає на головні болі, запаморочення та біль у шлунку. «Вона відчуває себе психологічно виснаженою, кожен день для неї — це мука», — заявив адвокат Чжан Кеке

Адвокат подав клопотання про перенесення судового розгляду з огляду на стан здоров'я Чжан.

Громадянську журналістку раніше затримувала влада КНР в 2019 році за висловлення підтримки активістів у Гонконгу.

Лео Лан, консультант з питань досліджень та адвокації з Мережі китайських правозахисників, заявив, що останній вирок Чжан був «тривожним». «Вирок [їй] важкий. Уряд Китаю твердо вирішив примусити замовкнути її та залякати інших громадян, які намагалися викрити те, що сталося в Ухані. Мене турбує доля інших затриманих громадян, які також повідомили новини про пандемію», — сказав він ВВС.

Місцеві ЗМІ повідомили, що будівлю суду Шанхая Пудун у понеділок охороняло багато поліцейських. Вони відштовхуючи журналістів та спостерігачів від входу, коли Чжан прибула. Як повідомляється, серед прихильників на місці події були іноземні дипломати.

Чжан заперечила звинувачення та заявила, що всі її повідомлення про реакцію на спалах базуються на повідомленнях місцевих жителів з перших рук. Її відеорепортажі часто критикували таємницю та цензуру.

«Звичайних людей, які щось недбало говорять у WeChat, можна викликати та закликати. Оскільки все «під прикриттям», це проблема, з якою зараз стикається країна», — говорила Чжан.

В інших репортажах вона звинуватила владу у порушенні основних прав людини і закликала звільнити інших громадянських журналістів, яких заарештували за повідомлення з Уханя.

Репресії щодо нших журналістів та активістів 

Також у понеділок розпочався суд над 10 гонконгцями, які були затримані після того, як у серпні нібито намагалися дістатися на Тайвань човном. Групі інкримінують організацію або участь у незаконному перетині кордону. Ще два члени є неповнолітніми, і їх будуть судити іншої дати.

Система правосуддя має рівень засудження близько 99% і влада часто відмовляє підсудним у наданні повної правової допомоги. Останні судові процеси проти групи «Гонконгу-12» і Чжан відбулися на тлі бурхливої ​​активності китайської влади. Уряд КНР вже давно використовує святковий період, коли багато західних урядів та неурядових організацій перебувають на різдвяних канікулах, для проведення судових процесів та арештів.

Серед принаймні півдюжини громадянських журналістів, що висвітлювали події в Ухані, Фанг Бін був заарештований у лютому, але місце його затримання влада тримає в таємниці. Чень Мей і Цай Вей чекають суду в Пекіні після того, як їх заарештували в квітні за збір засекреченої інформації про вірус. Затриманого в лютому Уханя Чень Цюші під ретельним наглядом відпустили додому до батьків.

В грудні влада заарештувала журналіста Bloomberg Хейза Фана за звинуваченнями щодо національної безпеки, подробиці яких невідомі. Правозахисника Оу Біаофена, після того, як він оприлюднив справу активіста, влада направила до психіатричного закладу. Обидвох журналістів влада заарештувала за «сварку і провокування неприємностей».

Також повідомляється, що влада затягнула судовий процес над австралійським письменником Яном Хенджуном, якого звинуватили в шпигунстві та, як стверджується, катували протягом двох років ув'язнення. У неділю суд відмовив розглядати апеляцію на чотирирічний вирок адвоката з прав людини Ю Веншенга, який публічно закликав до конституційних реформ, включаючи вибори з декількома кандидатами.

«Кількість затримань тих, хто висловився, лише заважатиме потоку інформації про ситуацію в Китаї. Уряди усього світу повинні тиснути на Пекін, щоб негайно звільнити незаконно затриманих журналістів та активістів», — заявив The Guardian аналітик Human Rights Watch Яцю Ван.

Як ми писали раніше, гонконгська активістка, яка переховується від китайського суду, отримала притулок у Німеччині. Влада Гонконгу тим часом заарештувала 10000 учасників руху протесту.

Система «перевиховання». Китай побудував близько 400 таборів для уйгурів