Миша з України не пролізе! Лукашенко заявив про ввезення до Білорусі «тонн зброї» з України
Belta

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко у п'ятницю заявив, що з України до РБ «терористи» нібито завозять велику кількість зброї.

Як повідомляє БелТА, так званий очільник країни згадав про український кордон, коли описував діяльність нібито «терористичної групи», яку він звинувачує у вибухах і підпалі. Її лідером Лукашенко назвав білоруського експолітв'язня Миколу Автуховича. Увечері 8 грудня Автуховича та ще кількох людей затримали білоруські силовики.

Чоловік, який вважає себе президентом, звинуватив активіста в підготовці терактів «по всій країні» і завезенні зброї через територію України.

Як пише TUT.BY, друзі і знайомі не вірять у причетність Автуховича до злочинів, які йому інкримінує влада.

Самопроголошений президент сказав: «Нещодавно ми затримали групу Автуховича. Мерзотники останні. Зараз ми всі їх канали розкрили. Вони везли тоннами зброю через Україну. Звідти надсилають нам (зброю — Прим. ред.). Через Україну, через Польщу, Литву зараз дуже складно — кордон закрили наглухо. І з Україною зараз закрили вже, миша не пролізе».

Лукашенко додав, що через Росію зброю іноді теж хтось везе, користуючись відсутністю кордону, але, мовляв, «ми це питання тримаємо жорстко на контролі».

Про Автуховича

Микола Автухович — білоруський підприємець і демократичний активіст. Йому 57 років. Служив у Афганістані, звільнився з армії у 1991 році і став займатися бізнесом. На початку 2000-х заснував популярну в Білорусі службу таксі. У 2005-му заарештований у справі про ухилення від сплати податків. Звільнений після санкцій ЄС і США проти офіційного Мінська, але в 2009-му його знову затримали і в 2010-му засудили на п’ять років позбавлення волі за зберігання боєприпасів (декількох патронів для мисливської рушниці). На свободу він вийшов у квітні 2014-го.

Правозахисники визнали Автуховича політв'язням, засудженим за активну громадську діяльність та боротьбу з корупцією. Правозахисна організація «Міжнародна амністія» називала бізнесмена і активіста в'язнем совісті.

Нині Автухович — підозрюваний у кримінальній справі про тероризм. Його підозрюють в декількох «акціях» у Гродненській області: в підпалі будинку і автомобіля міліціонера в Волковиську, в підриві припаркованої машини силовика в Гродно.

Влада РБ називає чоловіка керівником «організованої терористичної групи», учасники якої «ховалися в різних містах». Силовики стверджують, що у Автуховича знайшли автомат, пістолети, патрони, гранати, вибухівку, рації. Вони ж показали фрагменти його допитів, в ході яких прозвучало, що «знайденого досить для довічного ув'язнення».

Автухович багато разів критично висловлювався на адресу Лукашенка й закликав його піти у відставку.

Передісторія

23 вересня Лукашенко таємно провів церемонію «інавгурації». Після цього білоруська опозиція закликала до безстрокової акції непокори Лукашенку. Країни Балтії розширили санкційний список громадян Білорусі, причетних до фальсифікації виборів та придушення мирних протестів.

Європарламент не визнав Лукашенка президентом.

Раніше лідер опозиції Тихановська заявила, що протести у Білорусі набудуть нової, партизанської, форми.

Chas News повідомляв, що Тихановська подякувала українцям за солідарність із білорусами.

У Білорусі хочуть брати гроші за виїзд із країни