Місія ВООЗ у Китаї вважає малоймовірним лабораторне походження COVID-19
Getty Images

Вчені Всесвітньої організації охорони здоров’я вважають малоймовірною пряму передачу коронавірусу SARS-COV-2 від кажана до людині.

Про це у вівторок на спеціальному брифінгу за підсумками роботи місії ВООЗ в Ухані заявив глава цієї групи, експерт ВООЗ з зоонозних інфекцій (що передається людині від тварин) і продовольчої безпеки Пітер Бен Ембарек, передає The Guardian.

«Відповідні дані свідчать про те, що вірус може походити від природного господаря-переносника. Але Ухань не є місцем, де кажани збираються у великих кількостях. Тому на самому початку спалах в Ухані навряд чи відбувся в результаті передачі вірусу людям від кажанів. Але, можливо, поширення було викликано іншими тваринами», — зазначив Ембарек.

Експерти ВООЗ заявили, що вони ще не визначили тварину, яка стало джерелом коронавірусу нового типу. Спалахи COVID-19, крім ринку «Хуанань» в Ухані у грудні 2019 року, були й на інших ринках.

Також місія дослідників ВООЗ в Китаї заявила на брифінгу про основні гіпотези походження коронавірусу.

Найбільш вірогідною гіпотезою є передача вірусу від тварини людині через проміжну ланку. Про це також сказав Ембарек.

Гіпотеза про появу нового коронавірусу в результаті лабораторного інциденту є «вкрай малоймовірною», заявив експерт. Вона не потребуватиме подальшого вивчення в рамках роботи місії.

Гіпотеза про те, що коронавірус передається через торгівлю замороженими продуктами «холодного ланцюга», також можлива, сказав фахівець. Пошуки того, як до Уханя був занесений вірус, все ще «тривають», сказав Ембарек.

Вірус, що викликає COVID-19, міг циркулювати в інших регіонах до того, як його виявили в місті Ухань наприкінці 2019 року, заявив у вівторок вищий експерт китайського управління охорони здоров'я.

Професор Лян Ванніан, експерт Комісії з охорони здоров'я Китаю, також повідомив на брифінгу для преси в кінці майже місячного перебування в Ухані групи ВООЗ, що до кінця 2019 року в місті не було значного поширення вірусу.

Як ми писали раніше, слідчі ВООЗ відвідали лабораторію в Ухані, яка стала центром теорій змови.

Ми можемо не дізнатися всієї правди про пандемію в Ухані через цензуру КНР. Китай ув'язнив громадянського журналіста за повідомлення зі знаменитого міста. Інші активісти чекають вироків.

Коронавірусна інтрига. Експерти ВООЗ в Ухані вивчають той самий ринок, з якого нібито почався COVID-19