Слідчі ВООЗ відвідали лабораторію в Ухані, яка стала центром теорій змови
Getty Images

Команда Всесвітньої організації охорони здоров’я прибула в суворо охоронюваний Уханський інститут вірусології в середу. Група дослідників відвідала лабораторію з вивчення вірусів, шукаючи підказки про походження пандемії COVID-19.

Команду очолює експерт ВООЗ з питань вірусів Пітер Бен Ембарек.

«Я з нетерпінням чекаю дуже продуктивного дня, зустрічі з ключовими людьми тут і задання всіх важливих питань, які потрібно задати», — цитує The Guardian слова члена команди Пітера Дашака, який є президентом Альянсу екоздоров'я, після прибуття.

Інститут був у центрі деяких теорій змови. Деякі пропагував експрезидент США Дональд Трамп та його держсекретар Майк Помпео. Вони стверджують, що витік вірусі із лабораторії спричинив перший спалах коронавірусу в місті наприкінці 2019 року.

Більшість вчених відкидають цю гіпотезу. Але деякі припускають, що вірус, знайдений у дикій природі, вчені могли досліджувати в експериментах в лабораторії, щоб перевірити ризики його переходу на людину. А потім він міг поширитися через зараженого співробітника.

Деякі вчені закликали Китай оприлюднити детальну інформацію про всі зразки коронавірусів, що вивчалися в лабораторії, щоб побачити, які з них найбільш нагадують SARS-CoV-2, вірус, який викликає респіраторне захворювання.

Команда ВООЗ прибула в Ухань у січні і відвідала лікарню, де лікували перших жертв, а також ринок «вологих» продуктів, де вірус з'явився в грудні 2019 року.

Ми можемо не дізнатися всієї правди про пандемію в Ухані через цензуру КНР. Китай ув'язнив громадянського журналіста за повідомлення зі знаменитого міста. Інші активісти чекають вироків.

Ми писали раніше, що Трамп намагався приховати позитивний результат свого тесту на COVID-19.

Рік з початку пандемії. Китай дискутує із США про похоження вірусу й не пускає експертів ВООЗ до міста