Молитва, а не гімн. У посольстві Угорщини пояснили інцидент на Закарпатті
Pixabay

У посольстві Угорщини в Україні заявили, що депутати Сюртівської ОТГ Закарпатської області не співали гімн Угорщини. Це нібито була угорська молитва. А вже згодом її слова стали гімном.

Про це у Facebook повідомила пресслужба посольства Угорщини в Україні.

Дипломати зазначили, що спочатку депутати сільради заспівали гімн України, а вже потім «молитву». У посольстві запевнили, що чиновники не співали угорський гімн. Держслужбовці начебто виконали національну молитву угорців, «яка згодом стала державним гімном Угорщини».

«Ця молитва є частиною культурної спадщини та самобутності угорців, які живуть в будь-якій точці світу, подібно угорських національних кольорів (червоно-біло-зелений). Вони зберігаються і використовуються угорськими громадами у всьому світі не як символ Угорщини, а як символ приналежності до угорської нації, як це має місце з угорцями, що проживають в Україні», — йдеться у повідомленні.

У представництві Угорщини наголосили, що у поселеннях, де проживають угорці, вже десятиліттями під час урочистостей співають національну молитву.

«Ми сподіваємося, що ця прекрасна і високо цінуємо традиція поваги до різних національностей і меншин ідентичності буде безперешкодно тривати в Україні», — розповіли в посольстві.

 

Заява Посольства Угорщини в Україні, 2 грудня 2020 р.: "Протягом останніх днів в українських засобах масової...

Posted by Посольство Угорщини, Київ / Magyarország Nagykövetsége, Kijev on Wednesday, December 2, 2020

Передісторія

21 листопада під час засідання Сюртівської сільради частина депутатів нібито заспівали гімн Угорщини після прийняття присяги.

Пізніше СБУ обшукала офіс угорського благодійного фонду на Закарпатті. Правоохоронці знайшли і вилучили матеріали з ознаками агітації за «Велику Угорщину».

МЗС Угорщини викликало до себе українського посла для дачі пояснень. У відповідь МЗС України також викликало угорського посла.

Chas News повідомляв, що МЗС Угорщини висловило послу України протест щодо недопуску угорського чиновника на Закарпаття.

Угорщина попросила ОБСЄ направити місію на Закарпаття через обшуки СБУ і «образу угорської громади»