МЗС Угорщини висловило послу України протест щодо недопуску угорського чиновника на Закарпаття
MTI

Посла України в Будапешті Любов Непоп викликали до Міністерства закордонних справ Угорщини. Це сталося внаслідок заборони в'їзду в Україну угорському чиновнику Іштвану Грежі, передає Hirado.hu і Hungary Today.

«У вівторок посол України в Будапешті був запрошений до Міністерства закордонних справ і торгівлі після того, як Іштвана Грежу не пустили в Україну», — пише Hirado.hu, посилаючись на слова голови МЗС країни Петера Сіярто.

Сіярто опублікував відеозвернення, у якому сказав, що з послом обговорили події, що відбулися, і передали дипломату свій протест.

 
Bekérettük Ukrajna budapesti nagykövetét

Mi készen állunk a közös sikertörténetekre. Kérdés, hogy Ukrajna készen áll-e?

Posted by Szijjártó Péter on Tuesday, November 24, 2020

Міністр охарактеризував новину про заборону в’їзду для Грежи як «удар блискавки з ясного неба».

Він заявив також, що два з половиною тижні тому розмовляв телефоном з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою про те, щоб залишити позаду «напруженість, що виникла після місцевих виборів в Україні», й зосередитися на позитивних питаннях.

Сіярто сказав, що шкодує про рішення про заборону в’їзду, тому що в «угорський уряд завжди прагнув до добросусідських відносин з Україною, оскільки для закарпатських угорців також добре, якщо дві країни добре ладнають одна з одною».

Ми викликали сьогодні сюди, до Міністерства закордонних справ, посла України, щоб висловити своє обурення таким ставленням, передали свій протест і сподіваємося, що одного дня Україна справді повернеться до пошуку спільних історій успіху та співпраці на основі взаємної поваги. Ми готові до цього

Як ми писали раніше, уповноваженому уряду Угорщини з питань співробітництва між Саболч-Сатмар-Березької областю Угорщини та Закарпатською областю Іштвану Грежі було відмовлено у в’їзді на територію України через існуючу заборону. Однією з підстав для заборони стало встановлення фактів порушення іноземцем законодавства України.

26 жовтня Україна заборонила в'їзд двом високопоставленим особам з Угорщини через агітацію угорського уряду в Закарпатській області під час виборчої кампанії на місцевих виборах усупереч міжнародним нормам, які забороняють втручання у внутрішню політику інших держав.

Офіційно імена осіб не називалися, але з джерел було відомо, що це Іштван Грежа і держсекретар Угорщини, відповідальний за національну політику в угорському уряді Арпад Янош Потапі.

Міністр Петер Сіярто тоді називав рішення «жалюгідним і нісенітницею», однак згодом сторони повідомили про примирення. 

Як ми писали раніше, МЗС вручило ноту протесту послу Угорщини через втручання у місцеві вибори в Україні.

Угорщина та Польща отримали в ЄС репутацію «порушників спокою»