Москва висилає українського консула у Санкт-Петербурзі, затриманого ФСБ
МЗС РФ

Міністерство закордонних справ (МЗС) Росії рекомендує українському консулу у Санкт-Петербурзі Олександру Сосонюку залишити територію країни до кінця дня 21 квітня.

Тимчасового повіреного у справах України в РФ Василя Покотила викликали до МЗС РФ, де йому заявили про «протиправну діяльність консула Генерального консульства України в Санкт-Петербурзі».

«З російського боку було вказано на неприпустимість подібного роду діяльності, несумісної зі статусом консульського співробітника і завдає шкоди інтересам безпеки Російської Федерації. Було оголошено про небажаність його перебування на території Росії і рекомендовано покинути її межі протягом 72 годин, починаючи з 19 квітня ц.р.», — говориться в повідомленні МЗС РФ.

16 квітня Федеральна служба безпеки Росії затримала консула Генерального консульства України Олександра Сосонюка «в ході зустрічі з російським громадянином при отриманні інформації закритого характеру, що міститься в базах даних правоохоронних органів і ФСБ Росії».

«Вчора ми стикнулися фактично з нападом правоохоронних органів РФ на нашого співробітника. Вони зробили вигляд, що не впізнали представника українського консульства», — підкреслив заступник міністра закордонних справ України Євгеній Єнін.

Український дипломат розповів, як Києву слід відреагувати на затримання консула України (оновлено)