МОЗ розглядає реєстрацію вакцини AstraZeneca в Україні

Державний експертний центр Міністерства охорони здоров’я отримав заявку на реєстрацію в Україні вакцини британо-шведської компанії AstraZeneca проти COVID-19 для екстреного медичного застосування.

Як повідомляє пресслужба МОЗ, відомство отримало заявку 15 лютого. У МОЗ нагадали, що наприкінці січня президент Володимир Зеленський підписав закон, який спрощує процедуру реєстрації та використання вакцин від COVID-19 в Україні та скорочує її до п’яти днів.

У міністерстві також нагадали, що раніше Україна отримала підтвердження від глобальної ініціативи COVAX про постачання до 3,7 млн доз вакцин AstraZeneca у першому півріччі 2021 року. Щонайменше 500 тис. доз цієї вакцини прибудуть в Україну вже у лютому.

МОЗ повідомив, що загалом Україна уклала контакти на постачання до нашої держави 12 млн доз вакцини від COVID-19, які розроблені AstraZeneca та американською NovaVax. Вони виробляються на потужностях Serum Institute (Індія).

Наприкінці січня головний санітарний лікар Віктор Ляшко повідомив, що Україна за програмою COVAX у лютому отримає 117 тисяч доз м-РНК вакцини від коронавірусу виробництва Pfizer і BioNTech

Також наприкінці 2020 року МОЗ уклало перший контракт на поставку 1,9 млн доз вакцини CoronaVac від китайської компанії Sinovac Biotech.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що Україна повністю готова до старту вакцинації від коронавірусу.

Поставки вакцини очікують 16-17 лютого.

ПАР хоче повернути в Індію 1 млн доз вакцини AstraZeneca

За тиждень після припинення процесу тест-вакцинації препаратом Oxford/AstraZeneca влада Південно-Африканської республіки попросила Інститут сироватки Індії забрати назад поставлені на початку лютого 1 млн доз.

Про це повідомляє The Economic Times із посиланням на джерела.

Газета повідомляє, що прохання Міністерства охорони здоров'я країни пов'язане з тим, що клінічні випробування вакцини в Південно-Африканській республіці показали: вона забезпечує незначний захист від легкої та середньої тяжкості перебігу COVID-19, викликаного місцевим мутантним варіантом коронавірусу.

Ця партія вакцини прибула в ПАР кілька днів тому. Ще півмільйона доз повинні прибути з дня на день.

Тиждень тому ПАР призупинила розгортання вакцинації проти коронавірусу препаратом від компанії AstraZeneca у зв'язку з дослідженням університету Вітватерсранда. Первинні дані показали знижену ефективність вакцини AstraZeneca проти південноафриканського варіанту коронавірусу (B.1.351) в порівнянні з більш ранніми штамами.

AstraZeneca, SII і влада ПАР не коментували цю інформацію.

Зараз уряд країни з 55 млн населення роблять ставку на вакцинацію груп ризику, в першу чергу медиків, вакциною від Johnson&Johnson.

Всесвітня організація охорони здоров'я 15 лютого схвалила вакцину Oxford/AstraZeneca для екстреного використання.

ВООЗ закликає країни прищеплюватися в тому числі і цим препаратом, незалежно від того, який варіант коронавірусу поширений у регіоні. Ідея в тому, що навіть там, де вакцина не вбереже від симптоматичного COVID-19, вона, ймовірно, врятує від смерті і/або важкого перебігу хвороби.

Ця вакцина заснована на аденовірусному векторі, невибаглива в транспортуванні і зберіганні, на відміну від РНК-вакцин Moderna і Pfizer-BNT, і відносно дешева.

Тим часом поява мутацій в S-білку коронавірусу в деяких регіонах, на зразок ПАР і Бразилії, поставила під питання її ефективність і ефективність інших вакцин без доопрацювання їх первинної схеми.

Chas News повідомляв, що в Україні затвердили план вакцинації населення від COVID-19.

Як ми писали раніше, Україна очікує отримати вакцини AstraZeneca раніше, ніж Pfizer.

ЄС дотиснули AstraZeneca. Фірма доставить до Євросоюзу 40 млн доз вакцини проти COVID-19