МВФ занепокоєний ймовірним «ручним керуванням» цін на газ. Уряд рішення про зниження цін ще не ухвалив і радиться

У Міжнародному валютному фонді занепокоєні можливим державним регулюванням цін на газ в Україні. Адже це може порушити взяті нашою державою зобов’язання в рамках Меморандуму з фондом.

Про це міністр фінансів Сергій Марченко розповів в інтерв’ю «Радіо НВ».

Він зазначив, що Україна в меморандумі з МВФ взяла на себе чіткі зобов’язання про ринкове тарифоутворення на ринку природного газу.

«Про те, що таке рішення є можливим, наші партнери знають. В них є відповідна реакція. Вони занепокоєні, що ми в якійсь частині переглядаємо раніше взяті зобов’язання. Зараз питання полягає в тому, що це може бути частиною механізму або тимчасовим рішенням», — розповів політик.

Цим займається активно в.о. міністра енергетики. Вчора в нього, до речі, був дзвінок з МВФ.

Консультації — це перманентний процес. Він відбувається постійно. Категорично сказати, що ми вже зробили щось дуже погане, поки що немає (підстав)

За словами чиновника, уряд пояснює представникам МВФ, що залишення високих цін може погано вплинути на економіку України. І що «ми зараз в пожежному порядку вирішуємо проблему, яка виникла», — додав міністр.

Марченко підкреслив, що уряд остаточного рішення про зниження цін не ухвалив. Проте може найближчим часом. Тарифи на газ він обговорює з МВФ з початку тижня.

Це та ситуація, коли на уряд тиснуть з двох боків — і споживачі, і МВФ.

Передісторія

Кабмін запровадить державне регулювання ціни на газ на період карантинних обмежень або до кінця опалювального сезону. Уряд пропонує ціну на рівні 6,99 грн за куб.м. За словами прем'єра Дениса Шмигаля, це означає зниження цін у платіжках людей на понад 30%.

Із 1 січня в Україні зросли тарифи на тепло та електроенергію. Також у 2021 році українці платитимуть більше не тільки за газ як товар, а й за його постачання.

10-11 січня у низці регіонів України пройшли акції протесту проти підвищення комунальних тарифів. Протестують, зокрема, у Харківській, Полтавській, Миколаївській і Чернівецькій областях.

Контрольна для Вітренка. Чому ціна на газ може стати платою за крісло прем'єра