МЗС проти денонсації «Харківських угод», адже їх досі порушує Росія
Getty Images

Міністерство закордонних справ України виступає проти денонсації «Харківських угод». Очільники відомства впевнені, що за порушення умов домовленостей, тобто окупацію Криму, можна отримати компенсацію від Росії.

Про це розповів речник МЗС Олег Ніколенко виданню ЛБ і агентству «Укрінформ».

Він запевнив, що підписаний в 2010 році Віктором Януковичем документ фіксує порушення Росією своїх юридичних зобов'язань на тлі тимчасової окупації Кримського півострова. Ніколенко зазначив, що МЗС ще в 2014 році виступало проти денонсації «Харківських угод» і за сім років війни нічого не змінилося.

«Наші аргументи такі: угода фіксує тимчасовий характер базування ЧФ, залишає чинними зобов'язання Росії не мати в його складі ядерної зброї, встановлює загальну чисельність особового складу, кораблів, озброєння та визначає місця тимчасової дислокації, зобов'язує військові формування флоту поважати суверенітет і законодавство України», — пояснив речник МЗС України.

На думку міністерства, порушення Росією положень угоди надає нам додаткові аргументи в міжнародних судах. Там в майбутньому можливі процеси на тему відповідальності РФ і компенсації збитків за окупацію Криму

Ніколенко зазначив, що за розміщення в Криму Чорноморського флоту Росія перед Україною несе й фінансові зобов'язання. А ігнорування взаємних розрахунків створює підстави для боргових позовів.

Ніколенко нагадав, що Російська Федерація в березні 2014 року в односторонньому порядку денонсувала угоду про перебування Чорноморського флоту Росії на території України для уникнення відповідальності за захоплення Криму. Однак Україна не визнала цієї денонсації і продовжує вважати угоду чинною, оскільки вона фіксує порушення Росією своїх юридичних зобов’язань на фоні тимчасової окупації Кримського півострова.

Українська сторона проводить системну роботу для відновлення порушених прав України. Повернемося також і до питань реституції, зокрема за договором про ЧФ РФ

Речник МЗС акцентував, що збройною агресією та окупацією частини української території Росія порушила численні норми міжнародного права, зокрема двосторонні договори.

Передісторія

12 березня члени фракції «Слуга народу» Олег Дунда та Олександр Аліксійчук зареєстрували законопроєкт «Про денонсацію Угоди між Україною та Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України».

Рада національної безпеки і оборони 11 березня доручила Службі безпеки України вивчити обставини голосування народних депутатів шостого скликання за «Харківські угоди» та, якщо державну зраду виявлять, порушити проти них кримінальні справи.

Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков вважає, що депутатів, які в 2010 році голосували за «Харківські угоди», не покарають.

Міністр юстиції Денис Малюська допустив, що до відповідальності за «Харківські угоди», найімовірніше, притягнуть не депутати, а чиновників, які їх готували.

Глава РНБО Олексій Данілов заявляє, що міністри, які поставили свій підпис під «Харківські угодами», повинні нести кримінальну відповідальність.

Як ми писали раніше, Данілову масово дзвонили після засідання РНБО учасники скандальних «Харківських угод».

Наступ на «Харківські угоди». Депутати від «Слуги народу» пропонують оголосити їх нечинними