Національний страйк у Білорусі. На підприємствах почалися протести
Радіо Свобода

У ніч на 26 жовтня закінчився термін оголошеного лідером білоруської опозиції Світланою Тихановською владі Білорусі «народного ультиматуму».

 «Завтра, 26 жовтня, почнеться загальнонаціональний страйк. Білоруси зроблять цей крок, тому що їхнє слово — закон. Закон, якого нас намагалися позбавити, але який ми обов'язково повернемо. І в цьому нам допоможе наша головна мирна зброя — солідарність», — написала політик у своєму Telegram-каналі в неділю.

«Режим сьогодні знову показав білорусам, що насильство — єдине, на що він здатний», — йдеться у зверненні, опублікованому в телеграм-каналі Тихановської. «Підривати світлошумові гранати в натовпі людей і під вікнами пологових будинків — це не сила», — пише Тихановська. Вона також заявила, що «цей режим не гідний» білоруського народу і «втрачає владу».

За інформацією TUT.by, 26 жовтня почалися протести робітників на найбільших білоруських підприємствах. Зранку почалися страйки на «Гродно Азот» і Мінському тракторному заводі.

ЗМІ повідомляють, що біля багатьох підприємств знаходяться посилені наряди міліції.

Міліція Білорусі затримала від п'яти до десяти учасників страйку на підприємстві «Гродно Азот», повідомляє «Радіо Свобода».

Близько 7 ранку за місцевим часом до підприємства вийшли приблизно 100 робітників, після чого почалися затримання, пише «Єврорадіо». Робітники двох цехів на підприємстві відмовилися вийти на зміну через затримання.

Затриманих вранці працівників "Гродно Азоту" били в палицях в автозаках, як повідомляє Белсат. Ще на них склади протоколи допиту й затримання. Після цього всіх відвели на бесіду з прокурором, який попередив про відповідальність за «участь у несанкціонованих заходах» та «заклики до незаконних страйків».

Після дій влади частина робітників пішла додому, кілька людей пройшли на територію заводу. Близько дев'ятої ранку біля прохідної знаходилися десятки учасників страйку.

«Гродно Азот» охороняють бійці ОМОНу. Над підприємством майорить біло-червоно-білий прапор — один із символів білоруської опозиції.

У концерні «Белнефтехим», частиною якого є «Гродно Азот», стверджують, що вранці близько 100 осіб, здебільшого не пов'язаних з заводом, намагалися перешкодити робітникам пройти на підприємство. У концерні заявили, що «завод працює, техпроцеси в штатному режимі».

У Мінську також почали затримувати людей, які проводили вуличні акції протесту. ОМОН розігнав людей, що стояли з ліхтариками в ланцюзі солідарності на проспекті Дзержинського, одну людину затримали. Біля Белгазпромбанку на вулиці Притицького затримали трьох осіб, які намагалися перекрити рух.

До загальнонаціонального страйку, оголошеного з 26 жовтня, також приєдналися робітники Мінського тракторного заводу, Мінського електротехнічного заводу, Мінського заводу колісних тягачів. Раніше повідомлялося, що сотні білоруських компаній оголосили в цей день вихідний, пішли на безстрокові канікули або закрилися через технічні причини, наприклад, на інвентаризацію.

Вдень 25 жовтня закінчився строк «народного ультиматуму». Цього дня в Мінську пройшла акція протесту «Народний ультиматум», на яку вийшли близько 100 тисяч осіб. Проти учасників протесту застосовували світлошумові гранати і, як стверджується, гумові кулі. За даними правозахисників, по всій Білорусі в цей день затримали 290 осіб, близько половини з них — у Мінську.

Нагадуємо, 23 вересня Олександр Лукашенко таємно провів церемонію «інавгурації». Після цього білоруська опозиція закликала до безстрокової акції непокори Лукашенку. Країни Балтії розширили санкційний список громадян Білорусі, причетних до фальсифікації виборів та придушення мирних протестів.

Chas News повідомляв, що 13 жовтня Світлана Тихановська оголосила ультиматум Лукашенку. Вона дала йому 13 днів, щоб він оголосив про відхід з поста президента, зупинив на вулиці насильство та звільнив політв'язнів. Вимоги ультиматуму не були виконані.

Раніше ми писали, що Світлану Тихановську, Марію Колесникову та Вероніку Цепкало висунули на Нобелівську премію миру.

 

Понад 100 тис. білорусів вийшли на акцію протесту проти режиму Лукашенка