Ніґер розірвав дипвідносини з Києвом: у МЗС України відреагували

У Міністерстві закордонних справ відреагували на рішення влади Республіки Ніґер розірвати дипломатичні відносини із Україною. Зокрема, відкинули звинувачення у «підтримці терористичних груп».

Про це йдеться у заяві МЗС.

«В Україні взяли до уваги рішення влади Республіки Ніґер від 6 серпня 2024 року розірвати дипломатичні відносини з Україною. Наведені у заяві представника уряду цієї країни звинувачення на адресу України не витримують жодної критики, є безпідставними та такими, що не відповідають дійсності», — йдеться у документі.

У міністерстві, зокрема, наголосили, що Україна відкидає будь-які звинувачення на свою адресу у нібито підтримці  міжнародного тероризму, порушенні Статуту ООН та міжнародного права.

«Виходимо з того, що подібне рішення є жестом "солідарності" з тими, хто обрав шлях на зближення з державою-терористом, РФ, яка вже понад два роки веде неспровоковану повномасштабну агресивну війну проти України, застосовує масштабний терор проти нашої держави, її населення та цивільної інфраструктури, скоює численні воєнні злочини проти українського народу, дестабілізує міжнародну безпекову та політичну ситуацію, поширює хаос і конфронтацію в усіх куточках світу, включно з Африканським континентом», — йдеться у заяві.

Українські дипломати висловили жаль через ухвалене рішення розірвати дипломатичні відносини з Україною «не провівши жодних розслідувань інциденту в Малі та не надавши жодних доказів, які б стосувалися причин такого кроку».

«В Україні щиро налаштовані й надалі розбудовувати з усіма державами Африки взаємовигідні стосунки на засадах рівності, невтручання у внутрішні справи, поваги до суверенітету й територіальної цілісності країн у міжнародно визнаних кордонах, неухильного дотримання міжнародного права, Цілей та Принципів Статуту ООН», — додали в МЗС.

Нігер оголосив про розрив дипвідносин із Україною у вівторок, 6 серпня. Ніамей звинувачує Київ у «підтримці терористичних груп».

Нагадаємо, що 4 серпня з такої ж причини дипломатичні відносини з Україною розірвала Малі.

Уряд країни оголосив про розрив після того, як речник української розвідки Андрій Юсов анонсував «продовження» після розгрому туарегами російської групи ПВК «Вагнер».

Знищення загону ПВК «Вагнер» у Малі

27 липня повстанці-туареги CSP-PSD на півночі африканської держави Малі заявили, що вбили й поранили десятки солдатів і найманців «ПВК Вагнера». Тоді бої тривали протягом двох днів біля кордону з Алжиром.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Напад на ПВК «Вагнер» у Малі: повстанці назвали кількість знищених найманців